Lazar ilic.jpg

Đak generacije četverogodišnjeg školovanja u Centru srednjih škola je Lazar Ilić. On je smjer farmaceutski tehničar i u njegovom razredu bilo je 20 odličnih i petoro vrlo dobrih učenika.

Prema njegovim riječima, četvorogodišnje školovanje prošlo u duhu prijateljstva.

Za njega ovo priznanje znači dokaz dosadašnjih uspjeha i podstiče ga da još više napreduje.

„To je samo jedna laskava titula koja ne donosi previše beneficija, ali prija kad vas neko pohvali i kaže da ste na pravom putu. Ona vas na taj način gura naprijed prema novim uspjesima“, kaže Lazar.

Ova nagrada nije samo njegova, već je posvećuje i svojim profesorima koji su se trudili da svoje znanje prenesu na učenike, svojim prijateljima i drugovima koji su uvijek bili uz njega i davali mu podršku.

Tokom osnovne škole zavolio je medicinu kao nauku i znao je šta će da upiše. Opredijelio se za smjer farmaceutski tehničar očekujući da će biti zanimljivo školovanje, da će naučiti dosta novih stvari u oblasti medicine i da će se još više vezati za ovu granu nauke.

„To se i obistinilo. Čini mi se da nije bilo previše teško kroz ove četiri godine jer su uvijek tu bili profesori i prijatelji koji su činili da to prođe 'najbezbolnije' što može, a da bude zanimljivo i besprijekorno“, kategoričan je Lazar.

Lazar ističe da je bitan kontinuitet u radu, slušanje na časovima, ali najvažnija mu je, ipak, radna etika koja se stvara od prvog razreda. Tu spada ustajanje na vrijeme, organizacija vremena, završetak obaveza, a ako se to na pravi način uradi ima se vremena za društvo, izlaske, čitanje, sport...

„Završio sam osnovnu muzičku školu odsjek gitara, uporedo sam trenirao i košarku, ali sam je napustio jer sam svu svoju snagu usmjerio ka učenju. Gitara je tu uvijek pri ruci da me opusti kada je teško, ali i lijepo“, iskren je Lazar.

U slobodno vrijeme dosta čita i uvijek rado sluša savjete ljudi koji vole da čitaju, a naročito njegove babe Milosave koja je bila profesor književnosti.

Žao mu je da se njegova generacija nije mogla oprostiti na maturskoj večeri i da su posljednje mjesece u srednjoškolskom obrazovanju proveli u kućama pored kompjutera slušajući i gledajući nastavu, umjesto u školskim klupama.

„Maturom se završava jedan period u našem životu. Postoji žal za maturom i žao mi je što nećemo prošetati gradom jer taj dan predstavlja zvanično, prelazak u svijet odraslih“, malo sa sjetom priča Ilić dodajući da je bitna stavka tokom srednje škole sticanje velikog broja prijateljstava za koja misli da će se njegovati i trajati tokom njegovog života.

Na kraju razgovora nam je rekao: "Odrastao sam u porodici sa više članova i želim da istaknem da mi uspjehe uvijek dijelimo na sve članove. Nikada nije jedna figura istaknuta jer je to uspjeh svih nas i svi smo zajedno i kada su dobre i loše stvari. Uvijek pomažemo jedni drugima“, zaključio je Ilić.

Planira da upiše Medicinski fakultet, ali nije još siguran u kojem gradu Beogradu, Novom Sadu ili Foči.