Crna gora.jpg

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) donijlo je danas odluku da od sutra, 1. juna, Crna Gora otvori sve putne granične prelaze prema susjednim državama koji su bili zatvoreni u okviru mjera protiv širenja korona virusa, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Na ovom spisku su tri granična prelaza sa Srbijom: Ranče – Jabuka, na putnom pravcu Pljevlja – Prijepolje, Vuče – Godovo na putnom pravcu Rožaje – Tutin, i Čemerno na putnom pravcu Pljevlja – Priboj.

Takođe biće otvoreni prelazi sa Albanijom Grnčar – Baškim, Sukobin – Murićan, sa BiH Šćepan Polje – Hum, Šula – Vitina, Sitnica – Zupci i sa Hrvatskom Kobila – Vitaljina.

Mnogi su pomislili da to znači potpuno otvaranje granica Srbije i Crne Gore za nesmetan protok robe i putnika, ali to ipak nije tako.

- Na ovim putnim graničnim prelazima saobraćaj putnika i robe odvijaće se u skladu sa važećim mjerama NKT, dakle i sa mjerom donijetom u četvrtak kojom je propisano da prilikom ulaska u Crnu Goru mjera karantina ne propisuje građanima Crne Gore i strancima sa stalnim ili privremenim boravkom u ovoj zemlji koji ulaze iz država stope potvrđenih aktivnih slučajeva infekcije korona virusom manjom od 25 slučajeva na 100.000 stanovnika sa liste Instituta za javno zdravlje kao i stranim državljanima koji su rezidenti država sa liste i ulaze iz država sa te liste - saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Dakle, za građane Srbije i dalje su neophodni testovi na korona virus ne stariji od 72 sata ili će u suprotnom ići u karantin.