Planinarenje orjen.jpg

Planina Orjen i Bijela gora na teritoriji Trebinja uskoro bi trebalo da dobiju status zaštićenog područja i da postanu park prirode.

Uz utvrđene mjere zaštite koje podrazumijeva ovakvo područje, prirodni biser u blizini najjužnijeg grada u Republici Srpskoj biće i formalno priznat i prepoznat kao vrijednost i nasljeđe od republičkog značaja.

Ovakva odluka koja bi trebalo da bude donesena do kraja godine je i nova razvojna šansa u ekološkom, seoskom, zdravstvenom i sportsko-rekreativnom turizmu.

Zaljubljenici u prirodu u Trebinju već duže vrijeme zagovaraju ovaku ideju, a inicijativu je zvanično pokrenuo Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa.

Studija

U Zavodu su uradili i obimnu studiju zaštite ovog graničnog područja RS i Crne Gore, a Vlada RS nedavno je utvrdila prijedlog odluke o proglašenju Parka prirode „Orjen“.

Budući park prirode prostiraće se na površini od oko 16,7 hiljada hektara, od granice sa Crnom Gorom do doline rijeke Trebišnjice, dijela toka između Bilećkog jezera i naselja Arslanagić Most kod Trebinja.

Prema ovim prijedlozima, Parkom prirode „Orjen“ upravljaće trebinjsko preduzeće „Centar za gazdovanje kršom“, područna jedinica „Šume Srpske“, a novac za zaštitu i razvoj parka biće obezbijeđen iz budžeta Republike Srpske, jedinica lokalne samouprave i drugih izvora.

Zainteresovani Trebinjci u narednim danima u prostorijama gradske uprave mogu da pogledaju Prijedlog odluke o proglašenju Parka prirode “Orjen”, kao i studiju zaštite ovog lokaliteta.

Među onima koji su bili najglasniji u ideji da Orjen postane zaštićeno prirodno dobro je Planinarsko društvo “Vučji zub” iz Trebinja, koje osim što odavno vodi računa o padinama ove planine, već godinama upoznaje i turiste sa ljepotama graničnog pojasa dvije susjedne zemlje.

Članovi ovog društva pomogli su i u izradi elaborata i učestvovali u projektu za mapiranje svih planinarskih staza, vidikovaca i izvorišta na tom planinskom masivu.

Park prirode bijela gora orjen.jpg

Nadaju se nacionalnom parku

-Ranije je urađen niz elaborata vezanih za endemske biljne i životinjske vrste ovog masiva, a sve to je neophodno zaštititi od izumiranja. Orjen je zbog svih svojih specifičnosti zaslužio da bude proglašen parkom prirode. Potrebno ga je što bolje zaštititi i očuvati njegovu endemičnu i bogatu floru i faunu – kaže Igor Škero, predsjednik trebinjskog planinarskog društva.

On dodaje da se radi o prirodnoj ljepoti ogromnih razmjera, koje nisu svjesni ni mnogi Trebinjci, kao ni brojni posjetioci ovog grada, od kojih se tek po neko odluči za pješačenje na Orjen.

-U Trebinju je svake godine sve više takozvanih hajking turista, koji nisu klasični planinari, već šetaju planinom, razgledaju je i u potpunosti uživaju u svim njenim ljepotama – ističe Škero.

U “Vučijem zubu” se nadaju da će nakon parka prirode Orjen za kratko vrijeme postati  i nacionalni park, a njegovo ucrtavanje na turističke karte susjednog Dubrovnika i Herceg Novog dovesti nove turiste na jug Srpske.

Tri zone parka

Područje Parka prirode “Orjen”, prema predloženoj odluci, biće podijeljeno na tri zone. U prvom području je zabranjeno skoro sve, čak i nekontrolisani ulazak. U drugom dijelu je dozvoljeno organizovano i individualno posjećivanje, ispaša, košenje, kontrolisano skupljanje određenog bilja, lov divljači. U trećoj zoni biće omogućen razvoj infrastrukture namijenjene ekološkom, ruralnom, zdravstvenom i sportsko – rekreativnom turizmu.