Novalic solak respiratori.jpg

Tužilaštvo BiH u predmetu "Respiratori" predložilo je pritvor od 30 dana za osumnjičene federalnog premijera Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka i vlasnika preduzeća "Srebrena malina" Fikreta Hodžića.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je nakon ispitivanja osumnjičenih, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

"Nakon što su osumnjičeni od strane Sipe predati tužipocima iz tužilačkog tima, prema Sudu BiH je upućen prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene Fahrudina Solak, Fikreta Hodžić i Fadila Novalić", navedeno je u saopštenju.

Tužilački tim nastavlja rad na predmetu.

Pažnju javnosti izazvalo je to što je posredstvom poljoprivrednog gazdinstva "Srebrena malina", u vlasništvu Hodžića, uvezeno 80 respiratora iz Kine.

Po nalogu Tužilaštva BiH pripadnici Sipe ranije su izvršili pretres više lokacija, među kojima su i prostorije Federalne uprave civilne zaštite, Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Vlada FBiH i firme "Srebrena malina".

Oduzeti su određeni predmeti, dokumentacija kao i mobilni teleFoni nekoliko zvaničnika među kojima je i mobilni telefon Novalića.

Računi firme "Srebrena malina" u međuvremenu su blokirani, a Vlada FBiH suspendovala je Solaka 12. maja sa mjesta direktora Federalne uprave civilne zaštite, ali je, kako mediji navode, nastavio da prima platu.

Iz Tužilaštva BiH je rečeno da je tim tužilaca, od početka rada na predmetu, 4. maja ove godine, kada je tužilaštvo preuzelo predmet, preduzeo cijeli niz potrebnih radnji, na utvrđivanju svih okolnosti ove nabavke i intenzivan rad se svakodnevno nastavlja.