Trebinje.jpg

Pandemija virusa korona promijenila je i statistiku na biroima za zapošljavanje u Hercegovini, pošto su se oni koji su ostajali bez posla vraćali na evidenciju nezaposlenih. I u vanrednoj situaciji je bilo ustanova i preduzeća u ovom dijelu Republike Srpske koji su zapošljavali radnike.

Evidenciju trebinjskog biroa od polovine marta, kada su uvedene vanredne mjere zbog korona virusa, punili su i Trebinjci koji su radili u Dubrovniku. Jedan broj njih je nakon zatvaranja granica ostao da radi u susjednoj Hrvatskoj, ali najviše ih se vratilo kući. Neki su uzeli godišnje odmore, a kada su ih iskoristili, poslodavac ih je otpustio, uz obećanje da će ih zvati da se vrate kad bude posla.

Ima i onih koji su na čekanju, a neki su ponovo dobili poziv da dođu u Dubrovnik. Bilo je i Trebinjaca koji su na početku krize ostali u susjednom gradu, ali pošto je epidemija virusa korona zatvorila mnoge objekte i na primorju, bili su prisiljeni da se vrate, pa su, prema propisanim mjerama u RS, boravili u karantinu u trebinjskom Domu učenika.

U firmi u kojoj sam radila svi radnici koji su ostali da žive u Dubrovniku i dalje rade, a mi koji smo otišli uglavnom smo iskoristili odmore i privremeno ostali bez posla. Većini nam je rečeno da ćemo se vratiti kad se situacija smiri – priča jedna Trebinjka koja je svakodnevno putovala iz Trebinja na posao u susjednu državu.

dubrovnik.jpg

Popuštanje mjera

Nakon popuštanja mjera u BiH i Hrvatskoj, situacija s radnicima iz Hercegovine se polako mijenja. Već se jedan broj radnika vratio na poslove u susjedstvu, a najveći broj očekuje da će od 1. juna ponovo biti posla za njih.

Usljed pandemije virusa korona i proglašenja vanredne situacije, na evidenciju nezaposlenih u trebinjsku filijalu Zavoda za zapošljavanje RS, koja pokriva osam opština, prijavilo se 208 osoba koje su ostale bez posla. Ovim osobama je prestao radni odnos u periodu od 19. marta do 15. maja ove godine. U istom periodu sa evidencije nezaposlenih brisana je 181 osoba – rekli su za Srpskainfo u Zavodu za zapošljavanje RS.

Prema podacima Zavoda, 22 radnika zaposlila je trebinjska bolnica, dok je u Domu zdravlja u ovom gradu posao dobilo sedam osoba.

Oglasi

nezaposleni.jpg

U vanrednoj situaciji zapošljavani su i radnici u tekstilnoj i prehrambenoj industriji, kao i u preduzećima za trgovinu, usluge i proizvodnju.

Nakon skoro dva mjeseca pauze pojavili su se oglasi za zapošljavanje, kako u Hercegovini, tako i u susjednom Dubrovniku. Taj broj je znatno manji nego prošlih godina pred turističku sezonu, zbog posljedica pandemije virusa korona i neizvjesnosti kakva će biti ljetna sezona na Jadranu, ali i na jugu Srpske.

U trebinjskoj filijali Zavoda za zapošljavanje raspisan je konkurs za diplomiranog veterinara, kadra koji za sada nedostaje. Na evidenciji nezaposlenih trenutno ima i kuvara s iskustvom, zanimanja koje je prethodnih godina bilo traženo pred turističku sezonu.

Statistika

Na evidenciji trebinjske filijale Zavoda za zapošljavanje RS, koja pokriva osam opština, u aprilu su bile ukupno 10.592 osobe, od kojih je najviše sa srednjom stručnom spremom.

Bolji poznavaoci prilika kažu da bi broj nezaposlenih mogao biti veći u narednom periodu, nakon što Vlada RS prestane pomagati poslodavcima kojima je usljed virusa korona bio onemogućen ili ograničen rad u vanrednoj situaciji.