trebinje-grad-vazdug.jpg

U Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove kažu da su proljećni mjeseci period kada imaju najviše aktivnosti koje svaki građanin može da vidi na terenu, pa ne čudi što su u ovom periodu jedno od najaktivnijih odjeljenja trebinjske Gradske uprave.

Načelnik ovog odjeljenja Bojan Čvoro kaže u razgovoru za TrebinjeLive.info da su poslije zimske pauze nastavljeni brojni radovi po gradu koji se izvode po nalogu ovog odjeljenja.

Čvoro je  pojasnio da je ovo odjeljenje, i pored pandemije virusa korona, nastavilo redovne aktivnosti koje doprinose da naš grad bude ljepši i uređeniji.

"Veliki broj građana javlja nam se da riješimo određene nedostatke u svim mjesnim zajednicama. Nekada vam se učini da su to sitni problemi, iako su daleko od toga. Izlazimo u susret koliko možemo i gledamo da svaki problem koji se prijavi i koji je iz naše nadležnosti riješimo u što kraćem roku", navodi Čvoro.

Kao neke od aktivnosti u posljednje četiri nedjelje Čvoro je istakao sanaciju gradskih semafora i rješavanje odvodnje na trotoaru na južnoj obilaznici.

aktivnosti stambeno komunalno2.jpg

Semaforima je vraćen stari sjaj poslije više od 15 godina, gdje su pojedini u potpunosti promijenjeni, dok su oni drugi sanirani.

"Imali smo više prijava Trebinjaca za lokve na trotoarima na južnoj obilaznici, pa su pješaci izbjegavali desnu pješačku stazu iz pravca grada jer se i uslijed male kiše nije moglo proći od lokvi. Riješili smo taj problem izgradnjom novog odvodnog šahta", priča Čvoro.

saht obilaynica.jpg

U toku su i aktivnosti na promjeni pregorjelih ili nedostajućih rasvjetnih tijela. Posljednje u nizu od aktivosti na rješavanju ovog problema bilo je u naselju Tini, gdje je bio pregorio veći broj sijalica, ali i polomljeno nekoliko rasvjetnih kugli.

Saniran je dio rasvjete u Gučini, Gorici i Policama.

"Rasvjeta će biti sanirana i u drugim naseljima, idemo ulicu po ulicu. Imamo dijelova grada u kojima sijalice rade ali davaju slabu svjetlost, pa smo odlučili da i njih u skorijem periodu promijenimo", istakao je Čvoro.

Sve veće potrebe su i na održavanju vertikalne signalizacije - kako saobraćajnih znakova, tako i putokaza, a u toku je njihovo saniranje u širem gradskom području.

bojan cvoro.jpg

"Osim toga, radimo i na sanaciji udarnih rupa, zidine Starog grada su već jednom očišćenje od trave, a zasađeno je i novo cvijeće. Uređuju se i kanali za odvodnju po mjesnim zajednicama", dodao je Čvoro.

Čvoro je kazao i da u rješavanju problema značajnu pomoć imaju zahvaljujući servisu "ePatrola", putem koga građani mogu da prijave problem u svojoj mjesnoj zajednici.

aktivnosti stambeno komunalno3.jpg

Preduzeću "Hercegovina putevi" dati su nalozi za saniranje udarnih rupa i po ruralnim područjima, dok je većina ove problematike u gradskim mjesnim zajednicama već riješena.

U narednim danima, rekao je Čvoro, biće postavljene i nedostajuće "kape" na Kamenom mostu.

Kao jedan od sve većim problema kome nikako ne mogu da stanu u kraj Čvoro navodi divlje deponije. Ponekad mu se, kaže, čini da se sa pojedinim građanima igraju mačke i miša.

"Očistimo deponiju, dođemo za tri dana - sve isto, smeće na sve strane", kaže Čvoro, apelujući još jednom na sve sugrađane da smeće bacaju isključivo u kontejnere, a da za odvoz kabastog otpada pozovu “Komunalno”.

aktivnosti stambeno komunalno1.jpg

On kaže da imaju odličnu saradnju sa Odjeljenjem za inspekcijske i poslove komunalne policije, kao i sa Komunalnim preduzećem, ali da je nemoguće počistiti sve divlje deponije jer se stalno stvaraju nove.

"Pojedince koji na taj način odlagaju otpad je, maltene, nemoguće uhvatiti i samim tim sankcionisati. Kod nas u odjeljenje dođu naši sugrađani da prijave divlju deponiju. Međutim, rijetko ko pozove ili dostavi fotografiju Komunalnoj policiji kada primjeti iskretanje otpada na nedozvoljene lokacije - da se ne bi zamjerio, a to nije dobro jer neodgovorne pojedince jedino novčana kazna može koliko-toliko da opameti", pojasnio je Čvoro.