Migranti.jpg

Ublažavanjem restrikcijskih mjera zbog slabljenja virusa korona, u BiH i susjednim zemljama, očekuje se jači migrantski talas, a u Graničnoj policiji već prave raspodjele i specijalne timove šalju na izazovnije lokacije duž granice.

Najnoviji podaci pokazuju da je već sada na području Zvornika sve veći broj migranata koji pokušava ilegalno preći granicu, te je formiran poseban tim policijskih službenika na tom području radi što bolje zaštite tog dijela pograničnog pojasa BiH.

U Graničnoj policiji BiH su, odgovarajući na pitanje da li će biti još takvih timova i na kojim lokacijama, istakli za “Glas Srpske” da prate stanje nezakonitih migracija duž cijele granice i na osnovu procjene i analize rizika preraspoređuju službenike na one dijelove gdje zabilježe povećan migracijski pritisak.

Graničari su od 1. januara do 18. maja preduzeli mjere prema 5.552 stranih državljana. U ilegalnom prelasku ili pokušaju ilegalnog prelaska, od tog broja, evidentirano je 3.088 osoba, dok je na graničnoj liniji od pokušaja ilegalnog prelaska odvraćeno 2.464 osoba što je gotovo duplo manje od broja upisanih pokušaja u prvih pet mjeseci prošle godine.

- Od ukupnog broja evidentiranih, 2.656 osoba je već prethodno bilo kontrolisano u BiH koja su imala važeće potvrde o izraženoj namjeri za podnošenje zahtjeva za azil u BiH - izjavila je portparolka Granične policije Franka Vican. 

Naglasila je da je, nakon značajno povećanog broja osoba koje su otkrivene u ilegalnom prelasku ili pokušaju ilegalnog prelaska granice u odnosu na prethodnu godinu u februaru 2020. godine i do polovine marta, taj broj znatno opada, posebno nakon proglašenja pandemije virusa korona.

- Znatan pad broja osoba zatečenih u ilegalnom prelasku ili pokušaju ilegalnog prelaska, evidentiran od sredine marta, rezultat je mjera u susjednim državama zbog pandemije virusa kao što su zatvaranje granica, angažovanje vojske, zabrana kretanja migranata, onemogućavanje kretanja izvan azilantskih centara, uvođenje policijskog sata, te mjera preduzetih u BiH iz istog razloga - zaključila je Vicanova.

Pomoć graničarima u zaštiti granice još pružaju pripadnici MUP-a Srpske, a Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i dalje, dodali su u Graničnoj policiji,  snosi troškove njihovog smještaja i ishrane.