dragan-lukac-ministar-unutrasnjih-poslova-srpske.jpg

Kao ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske odgovorno tvrdim da nema nikakvog prisluškivanja, pogotovo poslanika, ali ni bilo koga drugog u Republici Srpskoj ko se ne bavi kriminalom.

Rekao je ovo ministar policije Dragan Lukač, komentarišući sinoćnje tvrdnje srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da prisluškuje opoziciju.

Tačno je da je srpski člna Predsjedništva BiH sinoć ovdje vodio određenu političku igu sa pojednim poslanicima, konkretno sa Stanivukovićem i Vukanovićem. Oni koji to prate znaju da se pojavljivanjem gospodina Dodika u skupštini dešavaju takve stvari – rekao je Lukač.

On je naglasio da se može vratiti snimak od sinoć na kome se vidi da se radi o političkoj igri.

Možemo da vratimo snimak od sinoć da vidite da gospodin Dodik vodi političke igre sa poslanicima i da ih ne shvata ozbiljno. Baci im neku političku lopticu, pa se oni sa tim igraju nekoliko dana– rekao je Lukač.

Nevladina organizacija “Transparensi internešnel” u BiH podnijela je krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv člana Predsjedništva Milorada Dodika zbog postojanja osnova sumnje da je kao službeno lice izvršio krivično djelo neovlašćeno prisluškivanje i zvučno ili optičko snimanje.

Dodik je na 13. posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske za govornicom izjavio da sluša telefonom predstavnike opozicije, da svaka vlast sluša opoziciju, te je prepričao sadržinu telefonskih razgovora članova opozicije. Izjavio je i da mu sve to dostavlja ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukač, te je od njega tražio potvrdu svojih navoda.

Nadzor i tehničko snimanje telekomunikacija spadaju u red posebnih istražnih radnji, te je za njihovo preduzimanje potrebno sudsko odobrenje. To je krivično-procesni institut koji se primjenjuje pod izuzetnim okolnostima, i u kojem član Predsjedništva Bosne i Hercegovine nema nikakve nadležnosti, kao ni entitetski ministar unutrašnjih poslova – saopšteno je iz TI BiH, prenosi N1.