mobilni-sms.jpg

Nekoliko osoba sa područja istočne Hercegovine prijavilo je Policijskoj upravi Trebinje da su dobijali poruke putem "Messenger" aplikacije da na određeni telefonski broj uplate prvo 30 КM dopune, a nakon toga još 20 maraka, a neki su i nasjeli na prevaru i uplatili novce.

Radi se o hakovanju profila, u kojim su osobe nasjedale, misleći da pomoć zaista traže njihovi prijatelji.

Policija je ovo krivično djelo okarakterisala kao "Prevaru" i nastavila rad na njegovom rasvjetljavanju.

Ovakve prevare i pokušaji prevara su u posljednje vrijeme sve češći, što se desilo i  nedavno, kada je nepoznata osoba jednoj Nevesinjki neovlašteno ušla u Facebook profil i u njeno ime tražila pomoć, prevarivši na taj način njenu prijateljicu i ukravši joj 200 maraka.

Takođe je krajem aprila nepoznato lice ili više njih hakovalo nalog elektronske pošte jedne trebinjske destilerije eteričnih ulja, da bi zloupotrebom njihovog imena pribavio materijalnu korist od 8.750 evra, a dešavale su se i prevare u internet kupovini, ali i takozvana hakovanja profila, u kojim nije bilo materijalne koristi.

Policijska uprava Trebinje apeluje na sve građane da, s obzirom na učestalost ovakvih pojava, provjere istinitost molbe sa osobom koja im navodno traži pomoć, pa tek nakon toga da donesu odluku.