Dzamija.jpg

Turske vlasti pokrenule su danas istragu nakon što je u Izmiru hakovan sistem za pozivanje na molitvu, pa je sa minerata nekoliko džamija puštana italijanska antifašistička pjesma „Bela ćao”.

Ta antifašistička himna je emitovana juče poslije podne umjesto poziva na molitvu, koji se emituje pet puta dnevno, a ovaj snimak je objavljen i na društvenim mrežama.

Lokalni ogranak turskih vlasti zaduženih za vjerska pitanja potvrdio je sinoć na Tviteru ovaj incident i najavio otvaranje unutrašnje istrage i podnošenje prijave policiji.

„Bela ćao” je emitovana nakon što su „nepoznate osobe sabotirale i ilegalno hakovale sistem poziva na molitvu”, precizira se u saopštenju.

Tužilaštvo u Izmiru je otvorilo istragu o tom incidentu koja će obuhvatiti i korisnike društvenih mreža osumnjičene za „negiranje vjerskih vrikednosti”, javila je agencija Anadolija.

Portparol vladajuće stranke Omer Čelik je na Tviteru „oštro osudio” ovaj incident i naveo da će biti pronađeni počinioci.

Incident se dogodio u jeku ramazana, muslimanskog mjeseca posta, i u trenutku kada su džamije zatvorene zbog pandemije virusa korona.