sinisa laketa.jpg

Načelnik Policijske uprave Trebinje Siniša Laketa stanje bezbjednosti na području ove uprave ocijenio je kao zadovoljavajuće, istakavši da su se građani pridržavali mjera koje je donio Republički štab za vanredne situacije, kao i lokalni štabovi u Srpskoj s ciljem sprečavanja širenja virusa korona.

Laketa je na konferenciji za novinare rekao da su policijski službenici uspjeli da se izbore sa svim izazovima koje je donijelo vanredno stanje.

On je naveo da se najveći broj prekršaja koji je evidentiran u vanrednom stanju odnosi na kršenje policijskog časa i okupljanje u većim grupama.

Kad je riječ o migrantima, Laketa je istakao da je njihovo kretanje svedeno na minimum nakon zatvaranja granica zbog pojave virusa korona, te zbog pojačanog prisustva policije na ilegalnim prelazima.

On je pozvao sve građane da se pridržavaju svih propisanih mjera sprečavanja širenja virusa korona, naročito nošenja zaštitne maske i držanja fizičke distance.

Načelnik Sektora policije Policijske uprave Trebinje Petar Kozjak rekao je da je u aprilu evidentirano 96 narušavanja javnog reda i mira u kojima su počinjena 203 prekršaja, što je za 178 prekršaja više u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

"Uzimajući u obzir da u prethodnoj godini nije počinjen nijedan prekršaj koji se odnosi na ograničenje kretanja na određenom prostoru, kao i propuštanje obaveze brige o maloljetniku, zbog maloljetnika koji su kršili policijski čas u aprilu ove godine počinjeno je 186 ovih prekršaja i može se zaključiti da je povećanje broja narušavanja javnog reda i mira u direktnoj vezi sa mjerama preduzetim na suzbijanju širenja bolesti izazvane virusom korona", ukazao je Kozjak.

Kozjak je naveo da je na području Trebinja evidentirano 106 prekršaja, Nevesinja 49 prekršaja, u Bileći 19, Gacku 18, dok je na području Ljubinja evidentirano 11 prekršaja protiv javnog reda i mira.

"Najviše počinjenih prekršaja odnosi se na ograničenje kretanja na određenom prostoru, 180 prekršaja, a zatim tuča i fizički napad - sedam prekršaja i propuštanje obaveze brige o maloljetniku šest prekršaja", rekao je Kozjak.

Kada je riječ o bezbjednosti saobraćaja, Kozjak kaže da se u ovom periodu dogodilo 20 saobraćajnih nezgoda od kojih je u pet bilo sedam lakše povrijeđenih lica, a u 15 manje materijalne štete na vozilima, što je manje za 12 nezgoda ili 37,5 odsto nego u istom periodu prošle godine.

"Iz saobraćaja je isključeno 37 vozača od kojih su 14 zbog vožnje pod uticajem alkohola i dva zbog vožnje pod uticajem narkotičkih sredstava", rekao je Kozjak.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Trebinje Bojan Dabić naveo je da je u aprilu evidentirano 12 krivičnih djela.

On je naveo da se na opšti kriminalitet odnosi devet krivičnih djela, što je za 43 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, na privredni kriminalitet dva krivična djela, što je više za 100 odsto u odnosu na uporedni period i jedno krivično djelo iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, što je za 50 odsto manje u odnosu na uporedni period.

Dabić je rekao da je Policijska stanica Bileća rasvijetlila i dokumentovala krivično djelo teška krađa koje je počinjeno prošle godine i protiv jednog lica podnijela dopunu izvještaja o počinjenom krivičnom djelu.

"Krivično djelo je počinjeno na štetu jedne starije osobe kojom prilikom je osumnjičeno lice lažno se predstavljajući kao radnik `Vodovoda` ušlo u stan i na drzak način iz jedne prostorije otuđilo kovertu u kojoj se nalazilo 12.000 KM", rekao je Dabić.