milo djukanovic novo.jpg

Velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve (SPC) nemaju pravo da predvode pobunjeni narod Crne Gore, a da pritom traže da budu partneri državi, s kojom traže da pregovaraju, izavio je u Cetinju crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

Đukanović je na konferenciji za novinare povodom dvije godine od izbora na tu funkciju optužio SPC da ne plaća porez državi i da, kako kaže, u hramovima nelegalno gomila sveštenike.

„SPC će biti uvažen subjekt društva i ni milimetar dalje”, poručio je Đukanović.

SPC, kaže, mora da shvati da je dosta bilo tog „cirkusa”.

„Ponudili smo SPC da budu dio rješenja obnove samostalne Pravoslavne crkve u Crnoj Gori, baš onakve kakva je postojala do 1918. U međuvremenu smo obnovili državu, pa moramo obnoviti i crkvu”, naveo je Đukanović i dodao da „oni za sada tu ponudu odbijaju”.

Neće im, ističe, biti prvi put da propuste jednu izglednu šansu.

U tom slučaju, preostaje im da nastave da budu crkva nacionalnih Srba u Crnoj Gori, tada bi morali da stvorimo i crkvu nacionalnih Crnogoraca u Crnoj Gori, ne mislim da je to dobro rješenje. Mislim da je bolje rješenje da imamo pravoslavnu crkvu koja će imati svoje vjernike”, rekao je Đukanović.

U tom slučaju, istakao je, radiće se ozbiljno na formiranju pravoslavne crkve naconalnih Crnogoraca, jer bi svako drugačije postupanje države u odnosu na to pitanje, bilo neodgorno prema svojim građanima, prenosi Tanjug.

Negira da ima veze sa hapšenjem Joanikija

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odbio je danas, kako kaže, sve insinuacije i optužbe da ima bilo kakve veze sa hapšenjem epskopa Joanikija i sveštenika episkopije nikšićko-budmljanske.

„Jedan dio domaće i javnosti iz susjedne države ne želi da prihvati činjenicu da je Crna Gora država u kojoj institucije donose odluke. U ovom slučaju odluke su donijeli tužioci, policija i sudovi. Predsjednik Crne Gore ovdje nema nikakve nadležnosti i nema ambiciju da preuzima poslove drugih dijelova vlasti”, naveo je Đukanović, prenosi Tanjug.