porodica skulic rasad trebinje.JPG

Rasadni materijal porodice Vlada Skulića iz Otoka nadaleko je poznat. Kupci mu se vraćaju svake godine i tako već tri i po decenije, a prilikom nekog od narednih dolazaka sa sobom, najčešće, dovedu i novu mušteriju - ispostavilo se više puta da i ona postane redovan posjetilac ove vrijedne trebinjske porodice.

U Skulićevim njivama i plastenicima rade svi članovi ove porodice – Vladova supruga, sin, snaha, kćerka, zet i unučad. Vrijedne ruke ove porodice svake godine zasade rasad paprika, paradjza, krastavaca, kupusa, tikvica, patlidžana.

“Bavimo se i voćarstvom, a imamo i vinograd. U selu Panik kod Bileće bavimo se stočarstvom”, priča za TrebinjeLive.info domaćin kuće Vlado Skulić dok sa suprugom priprema rasad paradjza za kupce koji uskoro treba da dođu.

Vlado nam priča da ne brine za tržište svojih proizvoda i da njegovi kupci znaju da svi članovi njegove porodice ulažu veliki trud da obezbijede kvalitetan rasadni materijal.

“Kada bismo imali i veću proizvodnju – sve bismo prodali. Ove godine su ljudi tražili dosta više rasada nego ranije. Ova korona je učinila svoje, pa su brojni naši sugrađani počeli shvatati da se bez svega može preživjeti, ali da ne smije faliti hrane i to naše domaće”, govori nam Vlado.

Povjerenje kupaca stiču 35 godina. Svake godine najvažnije mu je da kupci budu zadovoljni, jer je to najbolji marketing za ovu vrijednu trebinjsku porodicu, koja svojim primjerom pokazuje da se zajedničkim radom sve može postići, ali i da se od poljoprivrede može živjeti.

Vlado nam pojašnjava da papriku i paradajz za rasada sadi već u januaru. U njivi i plastenicima su svakodnevno – od zore do sumraka, a nerijetko temperature pod najlonom budu i preko 50 stepeni Celzijusovih.

“Ne treba pričati priče, ima troškova ali ima i zarade. Od poljoprivrede se može živjeti, ali treba raditi, ništa ne pada sa neba”, kaže nam Vlado, napominjući da je za dobar kvalitet zaslužno i đubrivo koje koristi od svojih oko 100 ovaca, koje imaju u Paniku.

Skulići prave pauzu od Ilindana do oktobra, kad se ponovo vraćaju svojim redovnim poslovima. A za čitaoce našeg portal Vlado ima jednu poruku: "Onaj ko ovo ne voli da radi i ne zna da radi, ne treba ni da počinje da se ovim bavi. Samo troši svoje vrijeme".