Vladika joanikije.jpg
Caption

 

Episkop budmiljansko-nikšićki Joanikije i sveštenici Srpske pravoslavne crkve Slobodan Jokić, Danilo Zirojević, Željko Rojević, Ostoja Knežević, Mirko Vukotić, Vasilije Brborić, Dragan Krušić i Nikola Marojević pušteni su oko ponoći na slobodu poslije 72 časa pritvora.

Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću noćas je donijelo odluku da se Joanikije i sveštenicima SPC ne produži pritvor.

Stotine građana dočekalo je vladiku Joanikija  i sveštenike. Ispred zgrade suda narod je uzvikivao "Živeo vladika" i "Ne damo svetinje".

"Prvo da vam se zahvalim za podršku i ljubav. Ova vaša podrška je izraz ljubavi prema crkvi i logični i prirodni nastavak borbe za naše svetinje“, rekao je Joanikije.

On je dodao da je došlo do „nesporazuma“ s vlastima koje nisu razumjele značaj svetog Vasilija.

Dodao je da „i pored toga što se ne razumijemo s vlastima u stanici policije bili su više nego korektni i ljudski su se ponašali“

„Oni su dio našeg čestitog naroda“, rekao je Joanikije.

Vladika je dodao da se čudi vlastima što preduzimaju ovakve poteze kao da su jedini problem vjera i crkva.

„Em ratuju sa Njegošem, sad su počeli da ratuju i sa svetim Vasilijem, nije to dobro“, dodao je Joanikije.

Podsjetio je da su i u Titovo vrijeme pokušali da spriječe da narod dolazi da se pokloni svetom Vasiliju, ali to nije uspjelo.

"Nećemo sve večeras ni reći ni riješiti, ova borba će još da traje, treba se spremiti na dugu borbu. Hoćemo slobodu vjere. Borićemo se i za slobodu vjere, i za ljudsko dostojanstvo, za čast i obraz svakog pojedinca bez obzira kako se izjašnjava, treba nam sloboda svima i poredak u našoj državi“, naveo je Joanikije.