vladika-dimitrije.jpg

Scene koje ovih dana gledamo na ulicama Crne Gore, ali i sam čin tamničenja vladike Joanikija i nikšićkih sveštenika, apsolutno su nešto što ne služi na čast i ponos Crne Gore i svih njenih građana – kaže u izjavi za ”Blic” vladika zahumsko-hercegovački Dimitrije, koji je i član Episkopskog savjeta Crne Gore.

On dodaje da “demonstracija sile nad civilnim stanovništvom koje na miran i dostojanstven način izražava nezadovoljstvo zbog hapšenja svog arhijereja i svojih sveštenika svakako su slika koja je obišla svijet, a to apsolutno nije slika jedne demokratske evropske države”.

Neprilično je sve ovo što se dešava našoj Crkvi i našem narodu u Crnoj Gori. Ružan je način na koji se tretiraju pravoslavni vjernici u Crnoj Gori i apelujem na sve državne zvaničnike da se zaustave i da krenu putem mira, tolerancije i bratske ljubavi, umjesto putem raspirivanja bratomržnje. Molim ih da poslušaju glas pravnika i da shvate da nikome nije u interesu da se nezakonito hapse episkopi i sveštenici bez mrlje u svojim ličnim biografijama, jer nijednoj demokratskoj državi nezakonita hapšenja ne mogu donijeti ništa dobro – ističe vladika.

Episkop zahumsko-hercegovački apeluje i na narod.

Da budu dobri hrišćani, da se vode isključivo ljubavlju Božijom i da ne nasijedaju na provokacije niti da dozvole sebi da, poneseni provokacijama i nepravdom koja se čini nad našom Crkvom i njima samima, čine bilo šta što ih može dovesti do toga da dignu ruku na svoje bližnje. Još jednom apelujem na svu našu braću u Crnoj Gori, sa koje god strane ovih nesrećnih kordona stajali, budimo razumni, budimo dostojni svojih slavnih i čestitih predaka, dostojni slavne istorije Crne Gore, ne dijelimo se i ne mrzimo jer smo jedno, braća i sestre po krvi i po vjeri. Prestanimo sa podjelama i krenimo putem Božije ljubavi – poručuje vladika Dimitrije.