Putin i vucic hram.jpg

Predsjednik Rusije Vladimir Putin u oktobru će doći u radnu posjetu Srbiji tokom koje će prisustvovati centralnoj državnoj ceremoniji povodom završetka radova u Hramu Svetog Save na Vračaru, saznaju "Novosti".

Kao što je poznato, Rusija je uložila veliki novac u oslikavanje Hrama i ruski umjetnici rade na ukrašavanju kupole. Vučić je Putina pozvao da bude gost na svečanosti povodom završetka radova prošlog decembra tokom posjete Sočiju, a da će doći u Beograd tim povodom, Putin je preksinoć potvrdio tokom telefonskog razgovora sa srpskim predsjednikom.

Prema našim informacijama, Putin je u četvrtak tražio da čuje i kakva je situacija poslije hapšenja vladike Joanikija u Crnoj Gori, a Vučić ga je informisao i o tenzijama na Kosovu i Metohiji, i o zavođenju najnovijih nameta na srpsku robu.

Putin je, podsjetimo, zajedno sa Vučićem i patrijarhom Irinejem, posjetio Hram Svetog Save u januaru 2019. Dvojica predsjednika i patrijarh su simbolično na ikonu Isusa Hrista postavila po tri kamenčića - crveni, plavi i beli, u bojama srpske i ruske trobojke i potpisali se na maketu mozaika.

Hram svetog save beograd.jpg

Uz rusku pomoć finansirana je izrada kupole u mozaiku od stakla i kamena, površine 1.248 kvadrata, što će ovu kupolu činiti najvećom u pravoslavnim hramovima urađenu u mozaiku. U uređenje ove svetinje, ruska kompanija "Gaspromnjeft" uložila je najprije 4 miliona evra, a zatim još šest prošle godine.

SPC se za svečanost povodom završetaka radova na hramu i svetosavskom platou priprema kao za prvorazrednu ove godine, i u planu je da njoj prisustvuje i delegacija Ruske pravoslavne crkve, s obzirom na to da se na hram gleda i kao na simbol duhovnog jedinstva i istorijskih veza srpskog i ruskog naroda.