Niksic protest.jpg

Sveštenici iz Ostroga, monahinje i vjerni narod, kao i građani Nikšića okupili su se ispred Osnovnog suda u Nikšiću gdje traže oslobađanje Njegovog preosveštenstva episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i osam nikšićkih sveštenika.

Oni od ranog poslijepodneva uzvikuju "Ne damo vladiku", "Ustala je Crna Gora, svetinja se branit` mora", "Milo lopove", "Kosovo je Srbija", "Crna Gora i Srbija to je jedna familija".

Negdje oko 20.00 časova ispred zgrade Osnovnog suda isključena je ulična rasvjeta, što je dodatno iziritiralo okupljene koji su odgovorili molitvama i pjesmama.

Oni su najavili da će do kasno večeras biti ispred zgrade Suda, jer očekuju da jedan sat iza ponoći budu pušteni vladika Joanikije i nikšićki sveštenici.

Treću noć zaredom više od 1.000 Budvana protestuje zbog hapšenja vladike Joanikija i osam nikšićkih sveštenika.

U najbrojnijoj protestnoj šetnji, okupljeni uzvikuju "Pustite nam vladiku", "Kosovo je srce Srbije", "Ustala je Crna Gora, svetinja se branit` mora".

Uzvikuju i "Svi na ulice da branimo naše svetinje".

Protest je i u Beranama gdje su građani uzvikivali "pustite vladiku", a prošli su pored zgrade policije i zaputio se prema Manastiru Đurđevi stupovi.

U Bijelom Polju je u toku protest građana na gradskom trgu. Okupljeni uzvikuju: "Bacite štitove", "U nama je srce lavlje, mi branimo pravoslavlje", "Ne damo vladiku", "Ne damo sveštenike", "Crna Gora i Srbija, to je jedna familija".

Mirna i dostojanstvena šetnja je organizovana u Pljevljima uz slične poruke koje su se mogle čuti i prethodnih dana.

Pravoslavni vjernici širom Crne Gore protestuju u znak podrške episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju i osmorici sveštenika koji su pritvoreni zbog litije održane u Nikšiću 12. maja, na Svetog Vasilija Ostroškog, u kojoj se okupilo više hiljada građana uprkos zabrani javnih okupljanja. Uhapšenima je određeno zadržavanje od 72 sata.