162116.jpg

Šef Pravnog tima Ujedinjene Srpske Milan Petković rekao je da ta stranka oštro osuđuje kontinuirane napade vlasti Crne Gore na Srbe i kršenje njihovih ljudskih i vjerskih prava u toj zemlji, te poziva partije iz Republike Srpske na zajednički sastanak s ciljem zaštite tamošnjeg srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

On je naglasio da je zabrinjavajuće što vlasti Crne Gore nabavljaju dodatnu opremu za tamošnju policiju.

- Svi smo svjesni da se to ne nabavlja za borbu protiv virusa, već svog naroda i Boga. Niko ne može protiv Boga i svog naroda, pa neće ni oni sa šljemovima i palicama koje nabavljaju. Svi moramo zajedno sjesti za sto i razgovarati, poštujući teritorijalni integritet i suverenitet Crne Gore kao međunarodno priznate države - rekao je Petković danas na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, vlasti Crne Gore posebno sada, u ovom periodu, osporavaju Srbima i svim pravoslavcima ispoljavanje vjerskih i nacionalnih osjećanja.

- Zbog toga pozivamo sve političke organizacije u Srpskoj da održimo zajednički sastanak. Na njemu bismo utvrdili sve relevantne činjenice i predložili mjere kada je riječ o pravima Srba u Crnoj Gori - rekao je Petković, koji je i potpredsjednik Ujedinjene Srpske.

On je naveo da bi to bio način slanja poruke podrške Srbima u Crnoj Gori, te aktivnog političkog djelovanja na planu zaštite njihovih prava.

- Pozivamo i predsjednike parlamenata Srpske i Srbije da se o ovim temama održi sastanak zajedničkih skupštinskih komisija, da bi eventualno bili doneseni određeni akti. S obzirom na postojeće mjere usljed virusa korona, te otežan prelazak granica, moguće je da se zajednička sjednica komisija održi i onlajn - rekao je Petković.

Član Pravnog tima Dragan Dakić rekao je da autoritativni režimi, poput crnogorskog, koriste pandemiju virusa za nedemokratsko sprovođenje svojih političkih ciljeva, među kojima je kontroverzni Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

- Posljednji događaji pokazuju da se vrši pritisak na ključne nosioce otpora tom zakonu, a to su predstavnici SPC i narod koji je podržava. Oni bivaju hapšeni, privođeno i izloženi drugim vidovima pritiska. U tom smjeru naš pravni tim je sastavio akt koji će danas biti upućen specijalnom izvjestiocu za slobodu religije pri UN u kojem ga pozivamo da djeluje i obezbijedi zaštitu ljudskih prava u Crnoj Gori - rekao je Dakić.

On je rekao da će s ciljem zaštite srpskog naroda i SPC u Crnoj Gori biti formirana i šira koalicija sa međunarodnim organizacijama, uključujući nevladin sektor koji se bavi ovom tematikom.

Konferenciji za novinare u prostorijama Ujedinjene Srpske prisustvovali su i drugi članovi Pravnog tima ove stranke.

Policija Crne Gore sukobila se u Nikšiću sa desetinama vjernika Srpske pravoslavne crkve koji su protestovali zbog pritvaranja Njegovog preosveštenstva episkopa budimljansko-nikšićkog episkopa Joanikija i sveštenika pod optužbom za kršenje restrikcija u vezi sa virusom korona.

Episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju određeno je zadržavanje do 72 časa nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću zbog litije u tom gradu na kojoj se okupilo više hiljada građana u utorak, 12. maja, kada SPC slavi Svetog Vasilija Ostroškog.

Pritvor do 72 časa određen je i sedmorici sveštenika nikšićkog Sabornog hrama Svetog Vasilija Ostroškog.