nestorovic.jpg

Pulmolog Branimir Nestorović rekao je da je istočni dio Nemačke izuzetno dobro prošao u borbi sa epidemijom korona virusa, jer imaju komunističko naslieđe.

- Da li je to do fenomena primarne zaštite, nešto u mentalitetu ili do instituta za javno zdravlje - rekao je Nestorović gostujući na Radio-televiziji Srbije.

On je kazao da su svietski stručnjaci saglasni da one zemlje koje budu imale uspjeha u zaštiti domova za stare imaće uspjeha i u epidemiji.

- Mi smo to uspjeli, da zaštitimo bolnice i domove, osim onog incidenta u Nišu koji nam je pokvario sve - zaključio je on.

"Pukla brana"

Nestorović je ocijenio da je u Srbiji vladao strah od virusa korona, ali da je sada "brana pukla".

- Tranzicija iz straha u potpuno opuštanje je bila trenutna. Ljudi se, ako izuzmemo gradski prevoz, ponašaju kao da se ništa ne dešava. Prošle nedjelje u ovo vrijeme su bili prestravljeni, a sada imam utisak da je brana pukla - ocijenio je on.

Kako je kazao, dokazano je da virus ima prisustvo u spermi, te se može prenositi i intimnim odnosima.

- Utiče na srce, bubrege, jetru, praktično nema organa koji ovaj virus ne napada. Ja ne znam ni jedan virus koji to može - rekao je on.

Dr Kisić Tepavčević: Nije dokazano

Zamjenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević demantovala je Nestorovićevu tvrdnju, rekavši da nije dokazano da se može prenositi putem polnih odnosa.