Korona 1.jpg

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske i Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske izvršeno je testiranje 697 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još 33 osobe u Republici Srpskoj.

- Riječ je o 17 muškaraca i 16 žena. Četiri osobe muškog pola su mlađe životne dobi, šest srednje i sedam osoba je starije životne dobi. Jedna osoba ženskog pola je mlađe životne dobi, deset je srednje i pet je starije životne dobi - navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske.

Prema mjestu prebivališta sedam osoba je iz Prijedora, šest osoba je iz Banjaluke, četiri osobe su iz Gacka, tri osobe su iz Gradiške, po dvije osobe su iz Kotor Varoši, Trebinja, Teslića i Kneževa, i po jedna osoba iz Kozarske Dubice, Šamca, Broda, Laktaša i Nevesinja.

Tri osobe su hospitalizovane, dok će ostali biti u izolaciji u skladu sa definisanim procedurama. Ukupno 22 osobe su navele kontakt sa pozitivnim licima, dok ostali nisu mogli da navedu jasnu epidemiološku vezu.

U okviru aktivnog nadzora, u protekla 24 časa, testiran je još 101 zdravstveni radnik iz Banjaluke, Prijedora, Novog Grada, Trebinja, Gradiške, Bijeljine, Čelinca, Laktaša, Broda, Dervente, Teslića, Kotor Varoši, Istočnog Sarajeva i Foče, i ovi nalazi su negativni, a pozitivan test na novi virus korona potvrđen je kod jednog doktora iz Bolnice u Prijedoru.

Novi virus korona potvrđen je i kod jednog korisnika doma za starija lica iz Kneževa. U posljednja 24 časa testirano je i još 50 osoba iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju i svi rezultati testova su negativni.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 1.201 slučaj virusa korona, a oporavilo se 511 osoba. Od posljedica COVID 19 preminula je 81 osoba.

U Republici Srpskoj do sada je na novi virus korona (SARS-CoV-2) testirano ukupno 19.872 osobe.

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske ukupno se liječi 96 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo korona virusa. Na Odjeljenju COVID 19 hospitalizovano je 28 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji sedam pacijenata.

Kod pet pacijenata zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a četiri osobe su na neinvanzivnom modu mehaničke ventilacije. Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UKC) je 17 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) je 35 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U Bolnici Sveti Apostol Luka u Doboju zbrinuto je 55 pacijenata sa COVID 19 oboljenjem, u Opštoj bolnici Trebinje devet osoba, u Bolnici Srbija u Istočnom Sarajevu jedan pacijent, u Bolnici Doktor Mladen Stojanović u Prijedoru deset pacijenata, u Bolnici u Gradišci je zbrinuto devet pacijenata i u Univerzitetskoj bolnici u Foči četiri pacijenta.

Kada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome COVID-a 19, u Studentskom centru Nikola Tesla u Banjaluci nalazi se 160 osoba, deset osoba je smješteno u Studentskom domu u Trebinju, dvije osobe u Domu učenika u Bijeljini i 27 osoba u Domu učenika u Doboju. U objektima za izolaciju u Zvorniku, Istočnom Sarajevu, Palama i Foči nema smještenih osoba.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 3.775 osoba, a nadzor je završen kod 26.462 osobe.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske još jednom podsjeća građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera u cilju suzbijanja širenja novog virusa korona.