Granicni prelaz.jpg

Hrvatska je svoje granice za turiste neformalno otvorila pre četiri dana, piše zagrebački Jutarnji list, uz podsjećanje da je ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović najavio da će Evropa na nivou Unije odluku o turističkom prometu donijeti danas.

List piše da se nešto o tome moglo naslutiti još juče, kada je Božinović na redovnoj konferenciji za novinare Štaba civilne zaštite potvrdio da osobe koje na granici dokažu da u Hrvatskoj imaju rezerviran turistički smještaj, zapravo bez problema mogu ući u zemlju.

Zagrebački dnevnik primjećuje da je formalno-pravno to u suprotnosti s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od 9. maja, kojima je propisano da hrvatsku granicu stranci mogu prelaziti samo u tri specifične situacije.

A to je kada u Hrvatskoj u vlasništvu imaju nekretninu ili plovilo ili u tu zemlju dolazi na sahranu, o čemu je na granici dužan da pokaže dokumentaciju.

Osim toga, stranac u zemlju službeno može da uđe ako je pozvan od nekog hrvatskog privrednog subjekta, a treća se odnosi na strance koji za ulazak u Hrvatsku imaju neki „poslovni razlog”, odnosno ekonomski interes.

Pozivajući se na nezvanične izvore, Jutarnji piše da upravo turisti spadaju u kategoriju ekonomskog interesa i, iako to tako decidirano nigdje nije navedeno, zapravo mogu prelaziti granice.

„Naravno da je svaki turista ekonomski interes. Mi smo turistička zemlja i jasno je koliko će nas pogoditi loša sezona. Ipak, s druge strane, ne želimo decidirano pozvati strance s obzirom na situaciju, ali nećemo ih odbijati i moći će da dolaze na ljetovanje ako su uplatili neki aranžman“, rekao je sagovornik lista blizak Štabu civilne zaštite.

Strani će turisti, pojašnjava dalje izvor Jutarnjeg, kao i oni koji dolaze u poslovne svrhe, na ulasku u zemlju dobiti uputstva o ponašanju u pisanoj formi.