Milorad Dodik.jpg

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je neprihvatljivo da Crna Gora koristi državnu silu i zloupotrebljava pravosudni sistem da bi se obračunala sa sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve (SPC).

"Ovo je dodatni udar na SPC koji dokazuje da crnogorska država ima jedini plan, a to je da devastira SPC na prostoru Crne Gore", izjavio je Dodik novinarima, komentarišući hapšenje Njegovog preosveštenstva episkopa budimljansko-nikšićkom Joanikija i sedmorice sveštenika SPC u Crnoj Gori.

Srpski član Predsjedništva BiH ocijenio je da će Crna Gora morati da se suoči sa ogromnom voljom naroda koji se i u uslovima epidemije virusa korona bori za svoju crkvu i njene svetinje i imovinu.

On je rekao da se plaši da crnogorska vlast nije ništa naučila iz lekcije o nametanju zakona o oduzimanju crkvene imovine u Crnoj Gori, koji bi trebalo da bude ukinut.

"Oni su naprosto otišli korak dalje, zatvarajući vladiku i sedam njegovih sveštenika. U svakom slučaju, to je neprihvatljivo", naglasio je Dodik.

Srpski član Predsjedništva ocijenio je da je epidemija virusa korona samo izgovor za drsko ponašanje crnogorskih vlasti i njihov obračun sa narodom, SPC i vjernicima u Crnoj Gori.

Dodik je rekao da je danas razgovarao sa Njegovom svetosti patrijarhom srpskim Irinejem, te da mu je prenio da je ovakvo ponašanje crnogorske vlasti jedinstven slučaj u Evropi, koja je takođe zahvaćena epidemijom virusa korona, pa se nigdje ne dešavaju hapšenja sveštenika.