mrkonjici 2020 (1).jpg

U selu Mrkonjići u Popovom polju i ove godine okupio se veliki broj vjernika povodom praznika posvećenog Svetom Vasiliju Ostroškom i Tvrdoškom čudotvorcu, gdje je služena Sveta arhijerejska liturgija koju je predvodio vladika Zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije.

Vladika Dimitrije je rekao da Sveti Vasilije prema vjernom narodu zrači milošću i ljubavlju Božijom, te podsjetio da je veliki svetitelj svaki svoj dan posvetio Bogu i dobru svakog čovjeka kojeg je sreo na svom putu.

On je rekao da će novoizgrađeni manastir u Mrkonjićima i autentični život monahinja pomoći svim ljudima da prisustvo Svetog Vasilija i Boga u koga je vjerovao, doživljavamo svaki dan sve jače i potpunije.

mrkonjici 2020 (3) a.jpg

"Tako će ovdje, ako Bog da, sestre da nam javljaju bliskost Boga, bliskost Svetog oca našeg Vasilija i bliskost koja bi trebala da vlada među svima nama i ljubav Božiju koja bi trebala da prožme naše živote", rekao je vladika Dimitrije.

Vladika Dimitrije je izrazio zahvalnost svima koju su dali materijalna sredstva za izgradnju dihovnog centra - Gradu Trebinju i vladama Republike Srpske i Srbije, ali i vjernom narodu koji dolazi da se ovdje moli, pomaže radom.

"A naš Sveti otac Vasilije će sve njih nagraditi", naveo je vladika Dimitrije.

Predsjednik Crkvenog odbora sela Mrkonjići Rade Bošković zahvalio je vjernom narodu koji je danas prisustvovao proslavi praznika.

"U ime mještana iz Mrkonjića hvala svima koji su danas stekli hrabrost da dođu na ovaj bogougodni dan svetitelja", rekao je Bošković.

mrkonjici 2020 (2).jpg

Iz Ljubinja je stigao Mirko Vuković sa članovima Moto kluba "Komite" koji dolaze tradicionalno na poklonjenje Svetom Vasiliju Ostroškom od 2012. godine.

"Ovo je veliki dan ne samo za Popovo polje, Hercegovinu, Republiku Srpsku, već za cijeli pravoslavni živalj. On je naš bastion oko kojeg su se okupljali naši preci, oko kojeg se sada okupljamo i oko kojeg ćemo se okupljati i svaki dolazak u Mrkonjiće je za nas događaj koji se pamti", istakao je Vuković.

mrkonjici 2020 (5).jpg

mrkonjici 2020 (4).jpg