Litija crna gora.jpg

Protestni skupovi protiv vlasti u Crnoj Gori povodom kršenja vjerskih sloboda pravoslavnog naroda u toj zemlji, kao i protiv hapšenja sveštenika prethodnih nekoliko dana, održani su večeras u Bijelom Polju, Pljevljima i Beranama, dok je u Budvi i Tivtu policija spriječila kolonu automobila da uđu u centar tih primorskih gradova.

Povicima "Ne damo svetinje", "Ne damo sveštenike", "Evo nas, došli smo svetinje da branimo", u Bijelom Polju je večeras počelo okupljanje u znak protesta zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, ali i privođenja pet sveštenika u Beranama zbog Đurđevdanske litije u tom gradu.

Prije okupljanja na gradskom trgu, Bjelopoljci su automobilima uz zvuke sirena kružili ulicama Bijelog Polja.

Iz Srpske pravoslavne crkvene opštine Bijelo Polje podgoričkim "Vijestima" je saopšteno da ne stoje iza organizacije protesta i da je više sveštenika izašlo na ulice po saznanju da su organizovani protesti, kako ne bi bilo nereda.

Protojerej stavrofor Darko Pejić zahvalio je građanima i Svetom Vasiliju "koji drži i okuplja narod i drži ga u jedinstvu".

I u Pljevljima je večeras održano protestno okupljanje koje su organizovali građani koji uzvikuju "Ne damo svetinje", a na skupu nije bilo sveštenstva Srpske pravoslavne crkve iz tog grada.

Okupljeni uzvikuju "Ustala je Crna Gora, svetinja se branit mora" i "Kosovo-Srbija". Od crkve Svete Petke prošetali su ulicama kojima se ranije kretala litija.

Kilometarskom kolonom automobila koji su kružili gradom, u Beranama je i večeras izražen protest protiv privođenja sveštenika manastira Đurđevi stupovi.

Kolonu je u centru grada dočekao veći broj građana i svi su skandirali "Ne damo svetinje" i "Ne damo sveštenike".

Protest večeras protiče bez prisustva policije.

Osnovno državno tužilaštvo u Beranama danas je procesuirao dva lica zbog napada na policiju i odredio im zadržavanje do 72 časa.

Građani Budve i Grblja okupili su se večeras na Jazu, odakle su automobilima krenuli u protestnu vožnju budvanskim ulicama.

Policija na glavnim semaforima u Budvi nije dozvolila koloni da nastavi glavnim bulevarom, pa je kolona krenula nazad ka Tivtu.

Više desetina automobila krenulo je kasno poslije podne i iz Tivta prema Budvi.

Koloni se pridružilo mnogo automobila iz Kotora, Krtola i Grblja pa je ona do dolaska na Jaz bila duga nekoliko kilometara.

Jake policijske snage su u Lastvi grbaljskoj presrele kolonu, zaustavljajući automobile i legitimišući građane u njima.

Nakon toga, kolona je pokušala da prođe kroz Budvu, ali su je u tome spriječile policijske interventne ekipe koje su joj prepriječile put kod prvih semafora na ulazu u grad.

Tivatska policija zaustavila je, po povratku u taj grad, kolonu na kotorskoj raskrsnici, ali im je nakon razgovora sa organizatorima, dozvolila da nastave prema Tivtu.

Prema riječima gornjogrbaljskog paroha, oca Mijajla Backovića, policija im je sugerisala da kolona ne ulazi u centar grada, što su oni i prihvatili.

Uz zvuke sirena, kolona je potom nastavila magistralom do tivatskog naselja Seljanovo gdje će se okrenuti na kružnom toku, nakon čega se očekuje da će se njeni učesnici i razići.

Sveštenik Backović je naglasio da on i građani koji voze u koloni, ne krše niti jedan propis i da policija nema osnov da im uskraćuje slobodu kretanja.