pomen borci (3).jpg

U Trebinju je danas obilježeno 28 godina od osnivanja Vojske Republike Srpske, a pomen poginulim borcima služen je ispred Spomen sobe kod Spomenika braniocima Trebinja od 1991. do 1996. godine.

Cvijeće je položila zajednička delagacija grada Trebinja, Boračke organizacije i Trećeg pješadijskog Republika Srpska PUK-a koju su činili gradonačelnik Mirko Ćurić, predsjednik gradske Boračke organizacije Dejan Bodiroga i major Aleksandar Ćosović iz kasarne u Bileći.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić kazao je da su pripadnici VRS-a odbranili najveći ideal - slobodu, formirajuću Republiku Srpsku u kojoj danas svi živimo slobodno i na koju smo svi ponosni.

"Grad Trebinje, u skladu sa mogućnostima, nastoji da izađe u susret boračkoj populaciji. Činjenica je da postoje problemi, ali oni nisu od juče. Izgrađena je Spomen soba, grad je obezbijedio naknade za 285 nezaposlenih demobilisanih boraca, kao i  sredstva za zapošljavanje određenog broja tih boraca", naveo je Ćurić.

On je istakao da je grad obezbijedio i 20 stipendije za studente iz reda boračkih kategorija, a redovno se izdvajaju i sredstva za pomoć u liječenju boračkih kategorija.

"Po prvi put su planirana sredstva i za adaptaciju stambenih jedinica roditelja poginulih boraca, za šta je planirano oko 120.000 KM", naveo je Ćurić.

pomen borci (1).jpg

Najvažnije je, rekao je Ćurić, da solidarno podijelimo ono što ima gradski budžet, napominjući da je važno da se ne stvara razdor među boračkim kategorijama.

On je najavio i da će, čim uslovi to dozvole, početi i održavanje časova istorije za sve učenike gdje će profesori imati obavezu da po jedan do dva časa održe u Spomen sobi, kako bi se buduća pokoljenja upoznala sa istorijskim činjenicama, hrabrim podvizima vojnika u stvaranju Republike Srpske.

Predsjednik gradske Boračke organizacije Dejan Bodiroga rekao je da je do osnivanja VRS legitimna vojna formacija bila JNA koja je, nakon međunarodnog priznanja BiH, napustila ovo područje.

"Međutim, tu bile određene paravojne formacije, zbog čega se ovih dana sjećamo tužnih događaja i zločina prema pripadnicima, golobradim mladićima JNA", naveo je Bodiroga.

Bodiroga je istakao da je VRS sa šest korpusa i glavnim štabom napravila herojski podvih, jer je uspjela da odbrani srpski narod i, zajedno sa drugim jedinicama, stvorila Republiku Srpsku.

Govoreći o položaju boraca 25 godina poslije završetka Odbrambeno-otadžbinskog rata, Bodiroga je kazao da jedan dio boraca živi veoma teško.

Narodna skupština srpske republike BiH 12. maja 1992. godine donijela je odluku o osnivanju Vojske RS.

pomen borci (2).jpg