trudnica.jpg

Trudnoća sa sobom nosi broje radosti, ali i brojne izazove. Saznanje da u nama raste novi život je samo po sebi posebno i emotivno.

Ipak, postoji i ona druga strana medalje, a to su sve one neprijatnosti, poput mučnina, oteklih stopala, problema sa varenjem, ali i problema sa lošim snom, koje trudnoća nosi sa sobom.

I kako je trudnoća poodmaklija, tako su izazovi veći, barem kada je san u pitanju. Prema jednom istraživanju, 78 % žena je tokom trudnoće iskusilo više porblema sa snom nego u bilo kom drugom periodu života. 

Kako portal "Mattress Advisor" prenosi, ovo su izazovi kada su san i spavanje tokom trudnoće u pitanju, ali i načini kako trudnice sebi mogu te tegobe da olakšaju. 

1. Iako se u početku čini da se stvari polako razvijaju, u jednom momentu tokom trudnoće stomak počinje ubrzano da raste, zbog čega smo uzbuđeni, ali takođe osjećamo i prve tegobe.

U vezi sa tim, neke poze za spavanje mogu postati problematične, a neke se i ne preporučuju trudnicama.

Prva na listi jeste poza spavanja na stomaku. Počevši od 18 nedjelje trudnoće, raste pritisak na matericu, zbog čega se uslijed spavanja na stomaku takođe povećava pritisak i na venu koja transportuje krv od nogu do srca.

Spavanje na leđima takođe nije najbolja opcija, naročito tokom trećeg trimestra, kako bismo izbjegli pritisak na aortu.

Dakle, najbolje je da se na vrijeme navikavate na spavanje na boku, i to na lijevom boku, što je pozicija koja je najzdravija i za vas i za vašu bebu. 

2. Stomak koji raste će zasigurno prouzrokovati i probleme sa disanjem tokom spavanja, prije svega zbog pritiska na dijafragmu.

Ono što možete jeste da se uz pomoć jastuka namjestite u položaj koji će vam biti udobniji i koji će vam olakšati disanje.

Jastuk treba da postavite između svojih koljena, i iskoristite ga kako biste se na njega naslonili cijelim svojim tijelom. Za ovu namjenu postoje i specijalni trudnički jastuci. 

3. U trudnoći ne postoje samo jutarnje, već i noćne mučnine, i jedne i druge utiču na kvalitet sna. Šta možete da uradite po tom pitanju? Izbjegavajte kasne večernje obroke, i završite ranije sa večerom. Jedite manje obroke. Trudite se da spavate u poluuzdignutoj poziciji. 

4. Gorušica je takođe čest problem, koji i te kako može da naruši san tokom trudnoće. Ovdje su saveti isti kao u prethodnom slučaju. Takođe izbjegavajte ljutu i začinjenu hranu. 

5. Na san utiče i problem sa zapušenim nosem tokom trudnoće, što je posljedica visokog nivoa estrogena i progesterona.

Kako biste sebi olakšali ovu muku, možete koristiti neki od sprejeva za nosnu duplju na bazi fiziološkog rastvora, koji su bezbjedni za trudnice. 

6. Naposletku, na kvalitet sna tokom trudnoće mogu uticati i neprijatni grčevi u nogama, koji takođe nisu rijetkost tokom drugog stanja.

Kako biste ih predupredili, potrudite se da povećate unos namirnica bogatih magnezijumom i kalcijumom.