dr alen seranic.jpg

Štab za vanredne situacije Republike Srpske donio je odluku da se van snage stavi ranija odluka o karantinima pri graničnim prelazima i lokalnim karantinima.

"To znači da će od sutra u 6.00 časova lokalne zajednice imati obavezu da raspuste lokalne karantine i upute osobe na kućnu izolaciju do 14 dana. Odnosno, ako je neko bio u karantinu pet dana, u kućnoj izolaciji će provesti još devet dana", rekao je ministar zdravlja RS Alen Šeranić.

Lokalni karantin u Trebinju nalazi se u Đačkom domu.

On je dodao da će se na graničnim karantinima takođe od sutra od šest časova izdavati rješenja o kućnoj izolaciji. Istakao je da vozači u međunarodnom prevozu neće ići u izolaciju i samo će biti evidentirani.

"Svaka osoba iz karantina neće biti testirana, već se upućuje u kućnu izolaciju, a u slučaju pojave simptoma, odmah se javlja porodičnom doktoru. Isto će biti predviđeno za sve koji ulaze u Republiku Srpsku u skladu sa rješenjem, o kućnoj izolaciji", rekao je Šeranić.

Van snage stavljen je i zaključak Republičkog štaba o okupljanju maksimalno tri osobe, sada je taj broj maksimalno 50. Još uvijek nije dozvoljeno masovno ukupljanje na javnom prostoru.

"Moraju se i dalje držati sve lične preventivne mjere, nošenje maski, rukavica u zatvorenom javnom prostoru te držanje distance, minimalne udaljenosti od dva metra", rekao je Šeranić.