Gornji brgat.jpg

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović u subotu je saopštio da su donesene određene promjene u prelasku granica.

Promijenila se odluka o privremnoj zabrani prelaska prekograničnih prelaza Republike Hrvatske kojom se omogućava, uz pridržavanje uputstava HZJZ-a, kad postoje poslovni razlozi i privredni interes, ulazak stranim državljanima.

Prelazak preko granice omogućava se i stranim državljanima koji putuju zbog neodgodivih privatnih razloga.

Na stranici "Koronavirus.hr" objavljeni su detalji ove promjene.

"Prema odluci hrvatskim državljanima omogućava se ulazak u Republiku Hrvatsku, odnosno odlazak u inostranstvo, uz pridržavanje opštih i posebnih preporuka grvatskog Zavoda za javno zdravstvo", navodi se na stranici.

Kada postoje poslovni razlozi ili privredni interesi, ulazak u Republiku Hrvatsku, uz pridržavanje preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, omogućava se i:

  • građanima država članica EU i članovima njihovih porodica
  • državljanima trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem na temelju Direktive Vijeća 2003/109/EZ
  • osobama koje imaju pravo boravka na temelju drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koje imaju nacionalne dugoročne vize.

"Među izuzetke kojima je odobren ulazak, uz one ranije navedene, dodane su i osobe koje putuju zbog neodgodivih ličnij razloga, a svi oni mogu prelaziti državnu granicu uz pridržavanje opštih i posebnih preporuka Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo", ističe se na stranici, prenosi televizija "N1".

Odluka stupa na snagu danom donošenja.