turisti-trebinje.jpg

Ovogodišnje ljeto u Trebinju biće po svemu posebno. Osim izvjesno manjeg broja turista, očekuje nas značajno manje kulturnih manifestacija, a već sada je izvjesno da u avgustu nećemo uživati u nastupima učesnika muzičkog festivala "Music&More SummerFest", koji je već otkazan.

Potvrdila je to direktor ovog festivala Tatjana Ranković, navodeći da je riječ o teškoj, ali jedinoj prihvatljivoj odluci s obzirom na pandemiju virusa korona.

"Treću sezonu festivala umjesto u avgustu 2020, održaćemo na ljeto 2021. godine, jer je bezbjednost učesnika na prvom mjestu", napisala je Rankovićeva.

Ove godine neće biti održana ni čuvena trebinjska motorijada. Skup bajkera, takođe, odgodio je virus korona.

"Zbog novonastale situacije oko virusa korona, prinuđeni smo da otkažemo moto skup. Do sljedećeg gledanja da smo zdravo", naveli su iz Moto kluba "TNT".

moto skup 2020.jpg

I održave smotra dramskih amatera iz zemalja bivše Jugoslavije, čuvenog "Festivala festivala", kako saznajemo, upitno je, jer nisu odigrani republički festivali, sa kojih pobjedničke predstave treba da nastupe u Trebinju.

Međutim, svijetla tačka je Festival evropskog i mediteranskog filma koji će se, kažu organizatori, održati i ovog ljeta u Trebinju, pa, koliko-toliko, umanjiti totalni debakl kulturnog ljeta.

Umjetnički direktor ovog festivala Peđa Milojević najavio je novo druženje za kraj jula i početak avgusta.

"Projekcije filmova će, kao i do sada, biti na otvorenom, njihova selekcija je pri kraju. Uskoro će biti poznati i ovogodišnji dobitnici nagrade 'Zlatni platan'", naveo je Milojević.

filmski festival trebinje 2018 (1).JPG

U Trebinju je ranije odgođeno nekoliko manifestacija po kojima je naš grad prepoznatljiv u proljeće. Nisu održani "Trka u kamenu" koja je bila najavljena za kraj marta, kao ni Dučićev dan koji se obilježava početkom aprila.

Ove godine nije bilo ni prvomajskog uranka.

Još uvijek nije poznato da li će biti održan dječiji festival Zvon zvonke pjesme, koji se održava u maju.

Kulturni radnici navode da je neophodno hitno zasjedanje Savjeta za kulturu, koje treba da predloži nove mjere i moguće događaje tokom ljeta.

"Trebaju nam nove forme, nove ideje. Ova pandemija pokazuje da su na trebinjskoj kulturnoj sceni potrebne drastične promjene. Savjet za kulturu treba da predloži nešto novo, prihvatljivo, jer se ne smije dozvoliti ljeto bez događaja na otvorenom", navode kulturni radnici.

Pojedini kulturni radnici predlažu profesionalne predstave na otvorenom, izložbe, koncerte pojedinaca.

Moramo se, kažu, ugledati na prestonice kulture, jer Trebinje pretenduje da to i bude, ali su te prestonice već reagovale, a Trebinje još uvijek nije.