milorad dodik.jpg

Lider SNSD-a Milorad Dodik očekuje da u Republici Srpskoj vanredno stanje bude ukinuto najkasnije do 20. maja.

Nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a, Dodik je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da Vlada Srpske treba od Narodne skupštine sljedeće sedmice da traži ukidanje vanrednog stanja.

On je ocijenio da su mjere, koje su donesene s ciljem suzbijanja širenja virusa korona, bile dobre i usmjerene na zaštitu zdravlja ljudi, prije svega penzionera.

Prema njegovim riječima, SNSD je odgovorno pristupio rješavanju mnogih pitanja u toku epidemije virusa korona, zajedno sa svojim kadrom u institucijama Republike Srpske.

Dodik je rekao da nije bilo problema sa stanovišta medicinske struke, te zahvalio zdravstvenim radnicima na uspješan odgovor na izazove sa kojima su se suočavali i činjenici da je izbjegnut loš scenario koji se mogao vidjeti u pojedinim zemljama svijeta.

On je ponovio da Republika Srpska raspolaže sa dovoljno medicinske opreme, kao i respiratora.

Dodik je naglasio da je epidemija virusa korona izazvala niz problema, prije svega u ekonomiji, te napomenuo da je Vlada Srpske učinila sve da obezbijedi adekvatne procjene o šteti.

On je naveo da će budžet Srpske pretrpjeti štetu od oko 200 miliona KM, ali da i u takvim uslovima planirana je podrška privredi i lokalnim zajednicama i naglasio da se usprkos svemu uspjela sačuvati stabilnost, zdravstvenog, penzionog i platnog sistema.

Dodik je zahvalio poslodavcima što su sačuvali radna mjesta, što je bila glavna politika nadležnih institucija.

On je naveo da je SNSD predložio da Vlada pomogne privrednim subjektima koji nisu radili do maja na način da im budu isplaćeni doprinosi za taj mjesec.

Dodik je pohvalio i mjeru jednokratne pomoći zdravstvenim radnicima i policiji, te najavio istu pomoć i za zaposlenim u medijima.