Gornji brgat.jpg

Ministar turizma Hrvatske Gari Kapeli danas je rekao da je veliki interes niza zemalja za otvaranje granica za turiste te da se o tome intenzivno razgovara.

U izjavi prije sjednice vlade naveo je primjer Italije iz koje je, kako je rekao, zadnja tri dana stiglo više od sto upita budući da stanovnici te zemlje imaju rezervacije za avgust koje ne žele otkazati.

"Italijani se još nadaju doći u Hrvatsku. O Sloveniji, Austriji, Češkoj da ne govorimo", rekao je Kapeli dodajući da većih otkaza za jul i avgust nema, dok je za jun otkazano oko polovine rezervacija.

Smatra da će se i ti gosti "vratiti u igru" ako se granice otvore tokom sljedeće dvije-tri sedmice.

Na pitanje novinara kako će se otvoriti granice unutar EU, odgovorio je da će se to uređivati bilateralno.

Dodao je kako je u planu otvaranje granice i s Bosnom i Hercegovinom.

Kako je pojasnio, neće biti nikakvih posebnih protokola, kako na plažama, gdje neće biti boksova, niti pleksiglasa, tako ni u smještajnim objektima. Jedini uslov je da se poštuju mjere predostrožnosti i održavanje fizičke distance. O protokolu prelaska granice još nije odlučeno.

Kapeli je naveo da će bh. građani moći računati na odmor u Hrvatskoj i da su dobrodošli.

"Mi smo ipak susjedski narod, i mislim da na taj način očekujemo i dalje kvalitetnu i dobru saradnju. Uz sve predradnje koje ćemo uraditi: protokola, graničnih prijelaza, načina prelaska granica i sve to ćemo pripremiti do kraja maja",  rekao je Kapeli.

Novinare je zanimalo i šta je s CRO karticom, a ministar je odgovorio da ta kartica nije uvedena zbog korone, već da je riječ o dugoročnom projektu.

Kazao je i kako će sutra na pres-konferenciji Štaba biti objavljene tačne mjere za ugostiteljstvo i turizam koje su, kako kaže, više nego korektne.