gradska-administracija-trebinje.jpg

Sindikalni odbor Gradske uprave Grada Trebinja naveo je u saopštenju dostavljenom medijima da nisu insistirali na povećanju cijene rada u vanrednim okolnostima, već da je njihov cilj bio da pregovaraju o pravima koja ih sljeduju iz Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u jedinicama lokalne sampouprave.

U saopštenju Sindikata, koje je potpisao predsjednik Srbo Škero, navodi se da su oni za formiranje tima za pregovore i sam proces pregovora, koji sami po sebi traje duži period.

"Maksimalni iznos povećanja plate bi za službenika ili namještenika iznosio u prosjeku 75 maraka, a, ukoliko budžet grada to ne može da istrpi, poslodavac je imao dužnost da nas o tome obavijesti", navodi se u saopštenju.

U Sindikatu tvrde da su radnici pozivani od načelnika odjeljenja i drugih lica koja su ih pitala o izdvajanjima za Fond solidarnosti, te da li se slažu sa dopisom upićenom gradonačelniku o povečćanju cijene rada i pristupanju drugoj sindikalnoj organizaciji.

"To je nelegitimno i izaziva nelagodu kod zaposlenih", navode iz Sindikata.

Iz Sindikata su izrazili žaljenje što medijski moraju da obrazlažu međusone odnose.

Ranije je iz trebinjske Gradske uprave upućeno saopštenje u kome je istaknuto da je neprimjereno da predstavnici ovog sindikata traže povećanje plata u javnoj upravi u jeku pandemije virusa korona, dok brojni radnici u relanom sektoru ne rade ili je njihov rad ograničen već dva mjeseca.

Iz Gradske uprave su tada demantovali navode predsjednika Sindikata uprave RS Boža Marića - da po naredbi gradonačelnika "vojnici" ispituju radnike, navodeći da niko nije protiv povećanja cijene rada, ali ne u uslovima ekonomske krize uslijed pandemije virusa korona.

"Žao nam je što sindikalno rukovodstvo nije uzelo za shodno da prije nastupa u medijima razgovara sa svim svojim članovima – radnicima Gradske uprave Grada Trebinja, već samo sa nekoliko pojedinaca, što, svakako, nije reprezentativna slika onoga što radnici Gradske uprave zaista i smatraju kao najoptimalnije rješenje u ovom trenutku", navodi se u saopštenju.

Predsjednik Sindikata uprave RS Božo Marić rekao je ranije da su poslali dopis svim gradskim i opštinskim upravama, svim predsjednicima sindikalnih organizacija i svim onim opštinskim upravama koje nisu u našem sindikatu, kako bi sproveli izmjene i dopune i izvršili usklađivanje koeficijenata cijene rada, tj. povećati plate onako kako je dogovoreno kroz izmjene i dopune Posebnog kolektivnog ugovora.