bilecko-jezero.jpg

Bilećko jezero, jedno od posljednjih oaza netaknute prirode sa čistom vodom koja bi skoro nedirnuta mogla da služi za piće, sa nevjerovatno bogatim ribljim fondom koje je po svojoj ljepoti i prirodnim bogatstvom poznato ne samo u Hercegovini, nego i u Republici Srpskoj i na cijelom Balkanu, u najteže vrijeme za cijelu Hercegovinu, državu, pa i svijet, napadnuto je od strane neodgovornih pojedinaca sa svih strana.

U vrijeme restriktivnih mjera koje je naša država donijela u smislu odbrane i borbe protiv pošasti koja nas je zadesila sve zajedno, kriminalne grupe su pronašle svoj interes u smislu nelegalnog izlovljavanja ribljeg fonda Bilećkog jezera, dalje prodaje i distribucije na crno tržište u gradovima u okruženju.

U proteklih mjesec dana je na Bilećkom jezeru zabilježen veliki broj prekršaja od strane krivolovaca koji su pokušali da u vrijeme koje je najosjetljivije za riblji fond-vrijeme pripreme za mrijest, vrše izlov ribe mrežama i drugim nedozvoljenim sredstvima.

SRD Bileća na čelu sa predsjednikom Skupštine Spasom Kaporom i požrtvovanim ribočuvarima, kao i u koordinaciji sa SRD Trebinje, mimo svojih svakodnevnih obaveza je napravilo više akcija suzbijanja i sprečavanja izlova ribe na Bilećkom jezeru.

Akcije su sprovedene na skoro svim lokacijama koje su bile označene kao potencijalno zanimljive za krivolov. Tom prilikom je zaplijenjeno u samo dvije vanredne akcije 17 mreža čija dužina prelazi 1.500 metara.

Sve mreže su zaplijenjene, evidentirane i na licu mjesta uz prisustvo svih ribočuvara spaljene.

"Imajući u vidu da se većina krivolovaca vraća na svoje nečasno ponašanje prinuđeni smo da preduzmemo mjere koje su i samim zakonom definisane, a do sad nisu zbog raznih, svima poznatih razloga procesuirane", navode iz SRD "Bileća".

U saradnji sa nadležnim Ministarstvom unutrašnjih poslova, Tužilaštvom, Opštinskom upravom opštine Bileća, Gradom Trebinje i svim drugim relevantnim službama, SRD Bileća i SRD Trebinje će u narednom periodu protiv svakog lica za koje se ispostavi da vrši nedozvoljene radnje podnijeti krivičnu prijavu.

"Imamo zagarantovanu podršku od čelnih ljudi iz MUP-a, Tužilaštva, kao i Jedinice za podršku. Naglašavamo da je svaki ribočuvar službeno lice koje uz službenu legitimaciju ima pravo da po zakonu kontroliše sva dešavanja na vodi koja ocijeni da su vezana za zaštitu jezera i ribljeg fonda,takođe je u obavezi da izvijesti MUP o eventualnom prekršaju", navode iz SRD "Bileća".