Virus korona.jpg

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je danas da je još 69 lica u Srpskoj od testiranih 447 uzoraka zaraženo virusom korona, dok ih se 381 oporavilo od bolesti izazvane ovim virusom.

Šeranić je naveo da su 22 osobe iz Banjaluke, 11 iz Teslića, devet iz Dervente, osam iz Doboja, četiri iz Broda, po dvije iz Modriče, Prnjavora, Gradiške, Čelinca, te po jedna iz Mrkonjić Grada, Kozarske Dubice, Zvornika, Vukosavlja, Petrova, Laktaša i Kneževa.

"Među pozitivnim osobama su doktor medicine i četiri medicinske sestre iz Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske", naglasio je Šeranić.

On je dodao da je u okviru epidemiološkog nadzora testirano još 20 zdravstvenih radnika iz Banjaluke, Čelinca, Doboja i Mrkonjić Grada, te da su svi nalazi negativni.

"Testirana su i 44 lica iz lokalnih karantina, a kod tri osobe iz karantina u Tesliću su pozitivni nalazi. To pokazuje da je mjera smještanja osoba koje dolaze iz inostranstva u karantin dala rezultat", rekao je Šeranić.

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci istakao da je u porastu broj oboljelih u posljednja dva do tri dana, što se može povezati i sa otkrivanjem većeg broja pozitivnih slučajeva u staračkim domovima.

"Kroz nadzor domova za stara lica evidentirali smo osoblje iz Dervente koje je bilo pozitivno, ali nije imalo simptoma. Oni su bili prisutni u Domu za starija lica i prenijeli zarazu na veći broj korisnika. U ovom turnusu testirano je i 18 osoba iz Doma za starija lica u Derventi, a 12 korisnika i dva radnika su pozitivni. Testirane osobe iz drugih domova za stara lica su negativne", kaže Šeranić.

U UKC-u Srpske na liječenju su 152 pacijenta od kojih je 48 sa težom kliničkom slikom, šest na respiratoru, jedna na neinvazivnom modu mehaničke ventilacije, a sedam ih u izolaciji čeka nala.

Na staroj lokaciji banjalučke Hirurgije nalazi se 25, a na Pulmologiji 65 lica sa lakšom do srednje teškom kliničkom slikom

U bolnici u Doboju nalaze se 43 pacijenta, Trebinju i Istočnom Sarajevu po 12, Prijedoru šest, a Foči četiri.

"Imamo povećan broj lica koja su zbrinuta na odjeljenju bolnice u Doboju. U toku dana ću vjerovatno posjetiti Doboj kako bih sa menadžmentom vidio o čemu se radi, iako imamo podatke da su lica iz staračkih domova smještena u ovu ustanovu", rekao je Šeranić.

U Studentskom centru "Nikola Tesla" u Banjaluci smješteno je 141 lice koje je špozitivno na virus korona, ali nema simptome, u Studentskom centru u Trebinju 11, Studentskom centru u Zvorniku dva, Domu učenika u Bijeljini jedno, dok u Istočnom Sarajevu, Palama i Foča nema lica u ovoj vrsti smještaja.

Pod zdravstvenim nadzorom u Srpskoj nalazi se 3.926 osoba, a ta mjera okončana je kod 24.059 lica.

Na graničnim prelazima u posljednja 24 časa u Srpsku je ušlo 89 osoba, 84 su izašle iz karantina pri graničnim prelazima, a jutros je u njima bilo devet lica.

Šeranić je naveo da je u posljednja 24 časa obavljeno 447 testiranja, a da je ukupan broj pozitivnih slučajeva u Srpskoj od početka epidemije dostigao 969.