trebinje glavna ulica.jpg

U Trebinju se polako ali sigurno ublažavaju preventivne mjere uvedene uslijed pandemije virusa korona, a brojni privrednici poslije skoro mjesec i po dana ponovo su otvorili svoje prodavnice i očekuju prve kupce.

Vlasnici trebinjskih butika ne kriju da im je drago što su ponovo počeli sa radom i što već imaju prve kupce.

"Poštujemo propisane mjere kako mi, tako i kupci. Daleko je od onoga što smo imali u februaru i počektom marta, ali nadamo se da će se vrlo brzo stanje koliko-toliko normalizovati", navode u jednom trebinjskom butiku.

I njihove kolege zanatlije ponovo su počele sa radom.

Jedan trebinjski obućar kroz šalu kaže da se Trebinjcima nakupilo obuće koju treba popraviti.

"Posla ima, ništa pretjerano, ali mušterije već dolaze. Samo neka smo mi zdravo, biće posla", kaže nam ovaj obućar.

Sa radom je jutros počela i trebinjska zelena pijaca. I to isključivo za domaće proizvode. Prodavci govore da su ovo jedva čekali, ali da skoro i da nema.

"Mnogi ljudi još i ne zanju, pa vjerujem da će kroz nekoliko dana biti i više kupaca. Vidjećemo kakva je biti prva subota", kazali su nam na pijaci.

Postavljeno je 20 stolova, a između njih je nekoliko metara razmaka. I prodavci i kupci nose maske i rukavice.

Na otvaranje svojih objekata još uvijek čekaju ugostitelji i frizeri. Trenutne informacije kažu da njihovo otvaranje ne treba da očekujemo prije 18. maja. Mnogi od njih uveliko pripremaju objekte, čiste ljetne bašte i unutrašnjost objekata.

Ima i onih koji kažu da, kakva god da odluka bude, svoje restorane neće otvarati prije 15. juna, jer im se ne isplati da rade sa značajno smanjenim kapacitetom.

Ono što je sigurno, život i privreda se polako vraćaju u pređašnje stanje, a ono što ne smijemo da zaboravimo je da ćemo u narednom periodu biti obavezni da nosimo masku i rukavice - u suprotnom teško da ćemo negdje moći da uđemo, a i novčana kazna od 100 do 300 KM je ono što čeka građane koji ovu odluku ne budu poštovali.

I na kraju, zdravlje je ipak, na prvom mjestu. Virus korona je i dalje nevidljivi neprijatelj, ma kako to neko doživljavao i o njemu mislio.