virus korona tb.jpg

Milioni Evropljana izlaze danas iz blokade koja je bila uvedena zbog virusa korona, uključujući najteže pogođenu Italiju.
Plavo jutarnje nebo dočekalo je stanovnike Rima, koji ponovo izlaze u svijet dramatično promijenjen pandemijom tokom koje se zarazilo oko 3,5 miliona ljudi.

Mjere ograničenja kretanja bile na snazi širom svijeta u pokušaju da se zaustavi širenje oboljenja od kojeg je umrlo oko 248.000 ljudi.

Političari sada osmišljavaju plan za ponovno pokretanje privrede i normalnog života uz sprečavanje drugog talasa zaraze, prenio je AFP.

U Italiji se od danas otvaraju gradilišta i fabrike, a restorani će moći da pružaju uslugu dostavljanja hrane. Upotreba javnog prevoza se ne preporučuje, a svi će u zatvorenim javnim prostorima morati da nose maske.

"Osjećamo pomiješano radost i strah. Veliko je olakšanje što ponovo možemo da se bezbrižno krećemo i što će moj sin moći da vidi malog rođaka i da zajedno ugase svjećice na njegovoj rođendanskoj torti, što ćemo moći da vidimo svoje roditelje", izjavio je Stefano Milano, četrdesetogodišnji stanovnik Rima.

Očekuje se da će italijanska ekonomija, treća po veličini u evrozoni, oslabiti ove godine više nego tokom globalne depresije tokom tridesetih godina prošlog vijeka.

Najveće žarište trenutno u Evropi postaje Rusija, a zvaničnici u Moskvi apelovali su na stanovnike da ostanu kod kuće, u pokušaju da se smanji dnevni broj novih slučajeva.

Većina zemalja u Evropi zadržaće preporuku da građani drže međusobno rastojanje i da nose maske na javnim mjestima,a i dalje će se vršiti testiranja da bi što prije bili otkriveni zaraženi.

Mjere od danas ublažavaju Njemačka, Španija, Slovenija, Poljska i Mađarska, koje će dozvoliti djelimično otvaranje javnih prostora i kompanija.