"Normalno da je velika mogućnost da se virus pojavi u zdravstvenoj ustanovi, ljudi dolaze da se liječe, a i oni koji dolaze zbog drugih problema mogu donijeti virus. Zbog toga imamo protokole. Situacija jeste zabrinjavajuća ako se u obzir uzmu podaci o broju zaraženih u posljednja dva-tri dana. Zato hoćemo da preventivno djelujemo da virus ne bi otišao u smjeru u kojem ga nećemo moći kontrolisati, ali stvari su sada pod kontrolom. Ciljano radimo testiranje, ne možemo nekog testirati svaki dan, možda je neko od kuće došao zaražen virusom. Ako imate povećan broj slučajeva u zajednici, onda vam se dešava da i zdravstveni radnici, koji su dio te zajednice, mogu virus donijeti na posao. Može se desiti i da se zaraza prenese unutar bolnice, to se dešava svuda", kazao je Šeranić.

Jedan od načina preventinog djelovanja jeste i izmještanje određenog odjeljenja nakon što se ustanovi da su pacijent ili ljekar zaraženi.

"Razvili smo niz protokola i tačno se zna kako se ko ponaša u kojoj situaciji. Na UKC-u se postupa u skladu s protokolima. Svaki put kada se evidentira da je neko pozitivan, bez obzira je li riječ o pacijentu ili ljekaru, jasno je kakav je protokol. Ako je ljekar u pitanju, a bez simptoma, ide u Studentski centar, ako je neko ko se već liječi, zadržava se u Kliničkom centru. Iz tog razloga, da bi se zaštitili svi pacijenti koji će doći u Klinički centar, rade se ovakve vrste protokola. Ako imamo pozitivno lice, izmjestimo ga s odjeljenja, dezinfikuje se cijelo odjeljenje, vrati se i nastavlja se s pružanjem zadravstvene zaštite", rekao je Šeranić.

Istakao je da je UKC Republike Srpske ima tri hiljade zaposlenih radnika i da se dovoljan broj njih bavi pacijentima.

"Imali smo 14 zaraženih ljekara, četiri su oporavljena i vraćena u turnus. Nastavljamo s testiranjima. Tokom vikenda ćemo odlučiti o daljnjim strategijama", poručio je ministar zdravlja RS-a.