IRB RS.jpg

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković je rekao da u Investiciono – razvojnoj banci (IRB) ima kreditna linija preko koje će se pomagati preduzećima od javnog interesa u lokalnim zajednicama.

“Zajedno sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Garantnim fondom Republike Srpske biće obezbijeđeno 50 miliona KM koje će služiti kao garancija za kredite koje će poslovni subjekti moći dizati preko komercijalnih banaka. Garantni fond će izdavati garancije našim privrednim subjektima. Tu su uključeni zanatlije, preduzetnici, mala i srednja preduzeća i moći će da podignu kredite od 5.000 KM pa do 500.000 KM”, naglasio je Višković.

On je rekao da će na sastanku sa poslovnim bankama Vlada tražiti da ti krediti budu povoljniji nego ostali komercijalni krediti i sa grejs periodom te da kamatna stopa sa garancijom Garantnog fonda bude ispod tri odsto.

“Na takav način pokušaćemo omogućiti poslovnim subjektima da dođu do obrtnih sredstava, da nakon prestanka epidemije koronavirusa mogu pokrenuti svoj biznis. Neko će od tih sredstava moći da nabavi sirovinu, da obezbijedi prvu platu ili da nabavi novu mašinu”, pojasnio je Višković za banjaluka.net dodavši da će se na tome raditi već od ovog mjeseca.

Prema njegovim riječima, pojedinim zanatsko-privrednim subjektim već je dozvoljen rad i oni će već poslije Đurđevdana moći da se obraćaju za garancije i za tu vrstu pomoći.

Predsjednik Vlade je najavio da će Vlada Republike Srpske u narednih desetak dana završiti rebalans budžeta, gdje će morati da budu korigovani planovi koji su bili predviđeni za decembar 2020. godine, a u skladu sa situacijom u vezi sa epidemijom virusa korona.