gradska uprava grada trebinja.jpg

Svako povećanje plata u javnoj upravi u ovom trenutku je, u najmanju ruku, neprimjereno i bilo bi više nego neodgovoran postupak prema drugim radnicima iz Trebinja, ali i šire, koji su zaposleni u realnom sektoru i već skoro dva mjeseca ne mogu da rade ili je njihov rad ograničen, poručeno je danas iz trebinjske Gradske uprave.

Iz Gradske uprave su, reagujući na izjave predsjednika Sindikata uprave Republike Srpske Boža Marića - da pandemija virusa korona nije razlog da ne dođe do povećanja plata u javnoj upravi, naveli da su u potpunosti opredijeljeni da ispune sva prava radnika koja proističu iz Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave i ostalih pozitivno-pravnih akata kojima se reguliše njen rad, ali ne u ovom trenutku.

"Nećemo dozvoliti da nekoliko službenika koristi pandemiju virusa korona da bi stvorili razdor među svojim kolegama u Gradskoj upravi koji već skoro dva mjeseca svakodnevno obavljaju radne zadatke, dok njih nekoliko koriste situaciju da pokušaju da dodatno opstruišu već otežan rad Gradske uprave i pošalju ružnu sliku iz Trebinja", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Marićeve riječi da se po naredbi gradonačelnika angažuju „vojnici“ kako bi radnici iz jednog sindikata prešli u drugi – iz trebinjske Gradske uprave su odbacili.

U saopštenju su navodi da su veoma zatečeni „opomenom“ predstavnika Sindikata da nisu ispunjene obaveze o povećanju cijene rada (odnosno da nisu povećane plate radnicima Gradske uprave Grada Trebinja), posebno što ona dolazi u trenutku kada se radnici u realnom sektoru bore za ostvarenje minimalne plate.

"Niko, pa ni Gradska uprava Grada Trebinja, nije protiv povećanja cijene rada svojim radnicima, ali, isto tako, niko nije mogao ni da zamisli da će samo nekoliko dana nakon potpisivanja Posebnog kolektivnog ugovora nastupiti pandemija virusa korona koja je u potpunosti paralisala sve privredne aktivnosti, a samim tim i značajno uticala na redovno punjenje gradskog budžeta", dodaje se u saopštenju.

Iz Gradske uprave su naglasili da nisu zaboravili da je rok za primjenu Posebnog kolektivnog ugovora bio 20. april.

"Međutim, dok se situacija vezano za pandemiju virusa korona ne bude stabilizovala, svako pomišljanje o povećanju plata u javnom sektoru bilo bi i više nego neodgovorno postupanje prema drugim radnicima iz našeg grada, ali i šire, koji su zaposleni u realnom sektoru i već skoro dva mjeseca ne mogu da rade ili je njihov rad ograničen", poručuju iz Gradske uprave našeg grada.

Onis u naglasili da, i pored činjenice da značajan broj njenih radnika radi ili „radi od kuće“, nikome nije smanjena plate, već su iste za mart isplaćene u punom iznosu – bez izuzetaka.

O pitanjima vezano za primjenu Posebnog kolektivnog ugovora za jedinice lokalne samouprave, Gradska uprava Grada Trebinja se konsultovala i sa Savezom opština i gradova Republike Srpske čiji je stav da je neophodno da se dodatno razmotri primjena ovog Ugovora, kako bi ona, zapravo, počela onog trenutka kada se za to stvore uslovi – odnosno kada se okonča pandemija virusa korona, a privreda počne ponovo da funkcioniše.

"Žao nam je što sindikalno rukovodstvo nije uzelo za shodno da prije nastupa u medijima razgovara sa svim svojim članovima – radnicima Gradske uprave Grada Trebinja, već samo sa nekoliko pojedinaca, što, svakako, nije reprezentativna slika onoga što radnici Gradske uprave zaista i smatraju kao najoptimalnije rješenje u ovom trenutku", navodi se u saopštenju.

Iz Gradske uprave ne sumnjaju da se većina njenih radnika, razumijevajući trenutnu situaciju, solidariše sa radnicima iz realnog sektora i licima koja su uslijed početka ekonomske krize izazvane virusom korona ostala bez posla i redovne plate, smatrajući da je svako povećanje plata u javnoj upravi u ovom trenutku, u najmanju ruku, neprimjereno.

Predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske Božo Marić juče za jedan lokalni portal rekao da ima saznanja da su određeni "vojnici" (prim.aut. službenici trebinjske Gradske uprave) radnicima nudili da iz ovog sindikata pređu u drugi.

On je istakao da pandemija virusa korona ne može da bude opravdanje za primjenu Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u jedinicima alokalne samouprave, koje predviđa povećanje plata radnicima u javnoj upravi.

Izvjestiće, kazao je Marić, i Brisel, gdje je sjedište Evropske asocijacije sindikata u javnoj službi