ulica popi trebinje.jpg

U trebinjskom naselju Police nalazi se ulica "Popi", što je zaintrigiralo našeg sugrađanina Nemanju Miloševića, koji je u Fejsbuk grupi "Protjerajmo ruglo iz Trebinja" potražio pomoć sugrađana u rješavanju ove enigme - po kome ili čemu ova ulica nosi naziv.

Milošević, koji je uz tekst objavio i fotografiju sa natpisom "Popi 3", nije bio suguran da li je ova ulica posvećena pjesniku Vasku Popi, jer bi, kako je napisao, u tom slučaju trebala da bude Popina a ne Popi, kako piše na jednoj od tabli za nazivom ulice.

"Ili, nema nikakve veze sa pjesnikom već je nešto drugo u pitanju!? Može li neko da 'dokuči' o čemu se ovdje radi?", pitao je Milošević članove grupe.

Ubrzo je stiglo više odgovora, pa je tako jedan od članova grupe napisao da bi odgovor, možda, mogli da znaju stanovnici ove ulice.

Ipak, enigma je brzo riješena. Naša sugrađanka Jelena Danilović napisala je da se naselje Police u prvim popisima nazivalo Popi, o čemu je dataljno pisao  naš sugrađanin, pokojni Savo Pujić u časopisu Tribunia", koji izdaje Muzej Hercegovine.

Tako je Pujić, između ostalog, napisao: "...Međutim, Aličić nije prepoznao drugo ime Polica - Popi, prvi put pomenuto u popisu 1475/77., zatim i u popisu 1585. u obliku Popa, koje se u istorijskim izvorima stalno prepliće sa današnjim imenom sela. Sačuvano je u mikrotoponimu kojim se i danas označava dio Donjih Polica, a tako se naziva i jedna ulica na tom sada već gradskom lokalitetu...".

Inače, ova ulica nalazi se iznad osnovne Muzičke škole i u nju se dolazi iz ulice Srpska iz pravca "Pošte". Kroz ulicu Popi može se doći do Zetske i ulice Miloša Crnjanskog koja prolazi ispred Osnovne škole "Vuk Karadžić".