radnici-gradjevina.jpg

U svijetu se danas obilježava 1. maj - Međunarodni praznik rada, a usljed pandemije virusa korona, ove godine svugdje će izostati tradicionalna okupljanja, prigodne manifestacije i protesti.

Zbog restriktivnih mjera radi suzbijanja epidemije koje uključuju zabranu okupljanja i socijalno distanciranje u mnogim zemljama neće biti masovnih skupova ni protesta na kojima radnici traže bolje uslove rada i života, već će njegovo obilježavanje preći na virtuelni nivo.

Kako je najavljeno, "virtuelna" okupljanja za Praznik rada preko interneta biće širom svijeta. Sindikati su najavili da će moto ovogodišnjih onlajn skupova biti poziv na solidarnost.

Zbog posljedica pandemije na privredu globalno, milioni radnika širom svijeta, kako u razvijenim tako i slabije razvijenim zemljama, ostali su bez posla u svim granama, počev od tekstilne do avioindustrije, a sa ekonomskim problemima, suočavaju se i poslodavci.

Praznik rada obilježava se u znak sjećanja na dan kada su 1885. godine radnici u Čikagu štrajkom i protestima počeli da se bore za bolje uslove rada i osmočasovno radno vrijeme, tri puta osam - osam sati rada, osam sata odmora i osam sati za obrazovanje i razonodu.

Kao odgovor, usljedila je represija, a u sukobima s policijom bilo je žrtava na obe strane.Sedmorica sindikalnih aktivista osuđeno je na smrt.

Drugi kongres Radničke internacionale je odlučio da se od 1890. godine 1. maja širom svijeta održavaju masovne manifestacije, demonstracije i štrajkovi.

Od tada se kao državni praznik pobilježava u više od 80 zemalja raznih uređenja.