Rusija.jpg

Rusija planira da u Republici Srpskoj napravi svoje tri vojne baze iz kojih bi navodno na nišanu raketnih sistema imali cikelu Evropu.

Zagrebački "Jutarnji list" navodi da bi rusko oružje bilo bi razmješteno u Sokocu, Trebinju i na Mahovljanima kraj Banjaluke, na svega 150 kilometara od Zagreba, prenosi portal "Borba".

Prema njihovim informacijama, rusko oružje bi stiglo i na granicu sa Crnom Gorom.

- O ovome su Milorad Dodik i ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarali na šest sastanaka koliko su ih imali u posljednje četiri godine. Baze bi bile smještene u bivšim kasarnama, a ulaznica u ove projekte bila bi gradnja tzv. humanitarnih centara u tim napuštenim vojnim kompleksima - piše "Jutarnji list".

Ekspert za terorizam i bezbjednost Dževad Galijašević kaže da bi ideja, ukoliko je realna, mogla da predstavlja ruski odgovor na inicijativu Amerike da militarizuje Brčko.

- Vašington najavljuje potpunu militarizaciju Distrikta Brčko. Njihove snage trebalo bi da se priključe već formiranoj jedinici Velike Britanije od 600 specijalaca čiji je dolazak u Brčko sve izvjesniji. Zbog toga je na ovom prostoru neophodno i prisustvo Rusije kao izvoznika stabilnosti i čuvara međunarodnog pravnog poretka - poručuje Galijašević.

Politikolog Radomir Nešković ističe da je ovo igra velikih sila i da od pravljenja novih baza nema ništa.

- Prisustvo vojske u BiH regulisano je Dejtonom. Bez dozvole NATO i Tela za primenu mira, nijedna vojna sila ne može u BiH da instalira svoje jedinice. Da bi u Trebinju, Sokolcu i na Mahovljanima bilo dopremljeno rusko naoružanje, moralo bi da prođe preko teritorije koju kontroliše NATO- podvlači Nešković.