vinogradi-Zasad-polje-slika-br.5.jpg

Proljećni radovi u trebinjskim vinogradima uveliko traju. Vinogradari kažu da ih je vrijeme poslužilo i da su obavili sve planirane poslove, te da bi, ako je suditi po početku, ova godina mogla biti rodna.

Prodaja je ono što muči proizvođače vina u Hercegovini u pandemiji virusa korona. Zalihe trebinjskog vina su u vinskim podrumima, koje ovog proljeća obilaze samo vlasnici i zaposleni. Turista, koji posljednjih godina ne zaobilaze trebinjske vinarije, nema već skoro dva mjeseca, a malo je i domaćih kupaca.

Dragan Anđelić, direktor preduzeća „Agrofin“, koji gazduje najvećim vinogorjem u istočnoj Hercegovini, kaže da je situacija složena.

Vinogradari su uspjeli da obave početne radove u roku, poslužilo ih je i vrijeme. Urađeno je orezivanje, prskanje, oranje, čišćenje vinograda od korova. Imali smo dovoljno radne snage za ove poslove. Što se tiče sredstava za zaštitu čokota, za sada smo uspjeli nabaviti sva potrebna sredstva, iako je bilo problema – navodi on za Srpskainfo.

Ucjene

Anđelić objašnjava da je od pojave virusa korona bilo pokušaja da se vinogradari ucjenjuju, odnosno da se zaštitna sredstva nude po višim cijenama od ugovorenih.

Teže se nabavljaju. Tendere smo raspisali na vrijeme, ali je bilo pokušaja da se ne ispoštuje dogovorena cijena – ističe ovaj trebinjski vinar.

Anđelić navodi da će se svijet promijeniti nakon pandemije, a ekonomske posljedice biće velike za sve, pa i za vinare.

Radnici u vinarijama čekaju šta će biti, vino leži u podrumima. Pojaviće se tržišni viškovi, sve je neizvjesno. Očekujemo podsticaje od države, povoljne kredite, kako bi sve ovo prevazišli – navodi on.

Anđelić dodaje da je u vinogorju „Agrofina“ posađeno preko 10 novih hektara zemlje žilavkom, za šta očekuju podsticaje od države.

Berači

Što se tiče sezonskih berača grožđa, vinogradari su svjesni da se taj problem javio u Hercegovini, ali i okruženju, još prije nekoliko godina, da je berača falilo, a tek je neizvjesno šta će biti ovog ljeta.

Pokušali smo da mehanizujemo što je moguće, kako bi nam bilo potrebno što manje ljudstva za taj obiman posao – kaže direktor „Agrofina“.

Stevo Popovac, vlasnik jedne trebinjske vinarije, potvrđuje da su vinari u neizvjesnosti, jer nema prodaje.

Vinograde obrađujemo i nadamo se najboljem. Prodaja vina je potpuno stala. Trudimo se da zadržimo radnike, a očekujemo i pomoć od države. Godina bi mogla biti rodna, sve smo preduzeli do sada što je bilo do vinogradara, da kvalitetnog grožđa bude i ove jeseni – navodi on.

Trebinjski „Agrofin“ raspolaže sa više od 200 hektara vinove loze, a grožđe prodaje domaćim i vinarima u cijeloj regiji. Na imanjima ovog preduzeća uzgajaju se različite vrste bijelog i crnog grožđa, vranac, kaberne, merlot, žilavka, smederevka.

Sa cisternama trebinjskog „Komunalnog“ preduzeća i „Vodovoda“ atomizeri „Agrofina“ učestvuju u dezinfekciji trebinjskih ulica i javnih površina u cilju prevencije virusa korona.

Zakon o vinu

Trebinjski vinari smatraju da se novi Zakon o vinu treba prvo razraditi entitetski, prije nego što se usvoji na nivou BiH.

Naši vinari su poslali takav zahtjev, jer će se, u protivnom, sve lomiti preko vinogradara i vinara – ističe direktor „Agrofina“ Dragan Anđelić.

Hercegovački vinari se nadaju da će se novim zakonom spriječiti uvoz grožđa, ali i vina iz regiona, koje se preradi ili samo prepakuje u ambalažu na kojoj piše da je iz Republike Srpske.