evropska unija.jpg

Evropska komisija najavila je danas paket finansijske podrške vrijedan 3,3 milijarde evra da bi pomogla ekonomski oporavak zemalja Zapadnog Balkana.

U saopštenju se kaže da je paket pomoći "mobilisan zajedno sa Evropskom investicionom bankom".

"Ovaj paket je namijenjen za sadašnje zdravstvene i humanitarne potrebe zbog pandemije virusa korona kao i za pomoć u oporavku društava i privrede", dodaje se u saopštenju.

Komisija navodi da pred samit EU-Zapadni Balkan u Zagrebu sprema parametre za dugoročnu pomoć, dodajući da će ih predstaviti kasnije ove godine u obliku Ekonomskog i investicionog plana za region.

Predsednica Evropske komisije Ursula van der Lajen je izjavila da Evropska unija ima posebnu odgovornost da pomogne zemljama Zapadnog Balkana, čija budućnost je u EU, da se izbore sa pandemijom.

"EU mobiliše veliki finansijski paket kao potvrdu solidarnost. Zajedno ćemo prevazići ovu krizu i oporaviti se i nastavićemo sa podrškom regionu, uključujući neophodne reforme jer će oporavak biti efikasan samo ako te zemlje nastave da ispunjavaju preuzete obaveze", rekla je ona.

Komesar za proširenje i susjedstvo Oliver Varhelji je podsjetio da je EU brzo i sveobuhvatno reagovala da pomogne regionu tokom pandemije pružajući do tada neviđenu finansijsku pomoć i omogućivši pristup inicijativama Unije.

On je dodao da će se nastaviti sa pripremama Ekonomskog i investicionog plana da se regionu pomoglo u oporavku od krize, modernizaciji privreda i reformama kako bi se smanjile razvojne razlike.