heroine iz trebinjske bolnice3.jpg

U proteklom periodu svakodnevno smo bili svjedoci velikog broja informacija o broju oboljelih od  virusa korona Kovid-19 na području Trebinja i Hercegovine, ali o radu sa pacijentima sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom nismo imali priliku da se upoznamo.

Od Odjeljenja za plućne bolesti pri trebinjskoj Bolnici, koje je fizički odvojeno od ostalih odjeljenja ove ustanove, napravljeno je infektivno odjeljenje, na kome su ostali da rade troje specijalista za plućne bolesti zajedno sa infektologom.

heroine iz trebinjske bolnice2.jpg

Medicinske sestre Odjeljenja za plućne bolesti, njih devet, kao i osoblje koje je zaduženo za higijenu i servirke, njih četiri, u  kratkom roku su trebale da nauče sve što je potrebno za rad u  potpuno novim uslovima.

U tim je  povremeno uključivan i anesteziolog i medicinski tehničar koji je obučen za rad na respiratoru.

Prvi kovid pozitivan pacijet u trebinjsku Bolnicu primljen je 7. aprila, a rezultat testa potvrdio je sumnje ljekara već 10. aprila.

Do sada je na plućno-infektivnom odjeljenju liječeno 24 pacijenta i cjelokupni rad do danas je obavljalo pomenuto osoblje.

heroine iz trebinjske bolnice1.jpg

Nakon 17 dana vrlo zahtjevnog rada, gdje su medicinske sestre morale da budu 24 sata na radnom mjestu, smjenjujući se svakih pet sati, a ujedno su bile odvojene i od svojih porodica, uspješno se pripremio zamjenski tim, a prva smjena sestara otišla je na zasluženi odmor. Sa novom smjenom rad nastavljaju isti ljekari koji su bili i sa prvom smjenom.

Ovoliku posvećenost, požrtvovanost i stručnost može da pruži samo savjestan zdravstveni radnik koji osjeća odgovornost prema sebi, pacijentu i svom pozivu.

heroine iz trebinjske bolnice4.jpg

Zahvaljujemo se našem sugrađaninu Neđu Grubaču koji je napravio ove fotografije i potpisuje njihovo autorsko pravo i što je iste ustupio portalu TrebinjeLive.info da ih podijeli sa svojim čitaocima.

heroine iz trebinjske bolnice5.jpg