Vucic o ndh.jpg

Nekoliko godina zajedno Srbija i Republika Srpska obilježavaju stradanja našeg naroda, pokazujući tako jedinstvo, ali i smjer kojim naš narod može da ide u budućnosti, istakako je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, na humkama u Sremskoj Mitrovici, gdje je između ostalih ubijen i čuveni sprski slikar Sava Šumanović.

- Mogli ste da čujete iz Donje Gradine i obraćanje predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji pozivaju na mir i toleranciju - rekao je Vučić.

On je uzjavio da, nažalost, u školama se malo uči o ovome.

- Pa kako da onda oni koji su počinili zločine nešto pozitivno govore o tome, kada i sami zaboravljamo našu tešku istoriju. Ovdje su tokom ofanzive ustaško-domobranskih jedinica 1942. godine hvatali Srbe po šumama Fruške gore i odvodili ih u kazninocu u Sremskoj Mitrovici gdje su ih mučili , a zatim odvodili na pravoslavno groblje gdje su streljani. među njima je bio i slavni srpski slikar Sava Šumanović - istakao je on.

Naveo je da se nikada ne smiju zaboraviti ni jedan nož, malj, metak, ni jedan zločin u Jasenovcu, Doljoj Graadini, Sajmištu, Jadovnu, Drakuliću, Motikama...

- A ti "majstori" koljači dobijali su i takva prezimena, poput fratra Tomislava Filipovića, koji je u šargovačkoj školi u Banjaluci zaklao 52 đaka srpske nacionalnosti. Nema toga koji može da negira da je cijela takozvana NDH sprovodila genocid, pokolje, holokaust, i to ne smije i ne može da se zaboravi. Srbi su u NDH doživjeli genocid. Tačka! - dodao je Vučić.