ubi srbina golubov kamen.jpg

Stanovnici pograničnog mjesta Ivanica u BiH tvrde za TrebinjeLive.info da brojni stanovnici naselja Mokošica u Dubrovniku svakodnevno nelegalno prelaze državnu granicu i organizuju pijanke i roštilj na Golubovom kamenu, koji se nalazi na teritoriji BiH.

Prema njihovim riječima, danas su mještani Ivanice na tom lokalitetu zatekli šest osoba koje su nelegalno prešle državnu granicu i tako je, maltene, svaki dan od kada su strožije kontrole na graničnim prelazima uslijed pandemije virusa korona.

"Sa vrha Golubovog kamena se vidi utabana staza koju svakodnevno koriste i nelegalno preleze granicu iz pravca Hrvatske, pa je vrijeme da nadležni počnu da reaguju i zaustave nezakonite ulaske na našu teritoriju", navode mještani Ivanice.

Strah mještana je opravdan, jer, kako kažu, ako se dozvoljava ovakvo okupljanje i nelegalni prelazak granice, svako može da prenese šta god hoće, a da ih prethodno niko nije iskontrolisao.

"To je ugrožavanje bezbjednosti. Ko zna ko sve prolazi, a policije ne reaguje", tvrde mještani Ivanice.

Stanovnici Ivanice, navode, da svakodnevno vide i vozila koja dolaze iz pravca Ivanice do Golubovog kamena, gdje se sastaju sa licima iz Hrvatske koja su nelegalno prešla granicu.

"Pitanje je šta gore rade. To niko ne zna, ali se svakodnevno događaja", navode mještani.

Zabrinjavaju i grafiti koji su osvanuli na Golubovom kamenu, gdje se vide ustaške parole i grafit "Ubi(j) Srbina".

"Tražimo od nadležnih iz Ravnog da zaustave narušavanje teritorije našeg područja i da več jednom počnu nešto da rade. Valjda ova država može da zaštiti svoju teritoriju i građane", poručuju mještani Ivanice.