mantil (1).jpg

Pored kožne jakne, mantil se smatra jednim od osnovnih komada garderobe u proljeće. Pored toga što će svaku modnu kombinaciju podići na viši nivo i dati joj notu ozbiljnosti ili pak ležernosti (u zavisnosti kako ga nosite), on će idealno ići u uz patike i uz baletanke, kao i sandale.

A ukoliko ne znate kakav biste tačno model odabrale i kako biste ga nosile, potražite naše savjete u nastavku teksta.

1. Kako da odaberete odgovarajući model

Idealan model mantila odabraćete na osnovu vaše građe i visine. Niže osobe atletske građe mogu da biraju kraće modele, do koljena ili ispod kukova, dok visoke osobe mogu birati dugačke modele čija dužina ide ispod koljena, odnosno skoro do članaka.

Što se modela tiče, visoke osobe i osobe atletske građe mogu da biraju i strukirane i široke modele, dok niže i punije osobe treba da se odluče samo za strukirane modele.

Široki bi mogli vizuelno dodatno da ih prošire. 

2. Boje koje su u trendu

Boje mantila koje su apsolutno uvijek u trendu su krem, braon, maslinasta boja i siva.

mantil (3).jpg

Ostale boje koje se iz sezone u sezonu javljaju jesu samo dio trenda koji se smjenjuje.

Tako da ukoliko želite da sebi obezbijedite mantil koji će biti u modi godinama, nećete pogriješiti sa bojama koje smo navele, kao ni sa crnim, koji je uvijek u modi. 

3.  Kako da ga kombinujete 

Mantil možete kombinovati i uz opuštenu garderobu kada želite da prošetate ili odete sa drugaricama na kafu, ali i uz elegantnije i ozbiljne komade poput košulje, suknje, pantalona, kada odlazite na posao.

Materijal mantila može isto tako odrediti pravila kombinovanja. Pojavili su se i teksas mantili koji su pogodni samo za sportske i ležerne varijante, tako da se oni ne mogu nositi za posebne i ozbiljne prilike. 

mantil (2).jpg