Dr darija kisic tepavcevic3.jpg

Većina od 296 novootkrivenih pacijenata je bila bez simptoma, a testirani su jer su bili u kontaktu sa zaraženom osobom, što je pokazatelj da virus slabi, rekla je danas zamienica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević.

Ističe da je na početku epidemije virus kod pacijenata izazivao tešku kliničku sliku, s upalom pluća, dok je stanje posljednjih nedjelja, kaže Kisić, drugačije.

Ona je tako odgovorila na pitanje novinara da li je tačno da virus slabi, zbog različitih komentara stručnjaka u javnosti koje, na konstataciju novinara, "zbunjuju javnost".

"Ono što nam u ovom momentu ukazuje na slabljenje sposobnosti virusa da izazove teže forme bolesti je zato što je došlo do inverzije težine kliničke slike koju virus izaziva. Na samom početku je najveći broj pacijenata kod kojih je postavljena dijagnoza imao teže oblike upale pluća, a sada praktično asimptomatske ili blage forme bolesti", objasnila je Kisić.

Ukazala je i da virusu sada treba više vremena da se razvije u oganizmu, dok je na početku njegov period inkubacije bio od tri do pet dana, a sada je to pet, sedam ili više dana.

"To su sve indirektni pokazatelji koji se kontinuirano javljaju poslendnjih nedelja, nadamo se da će se tako nastaviti u narednom vremenskom period gde ćemo videti jasan silazni tok epidemije", rekla je Kisić.

Ističe da je procenat pozitivnosti u odnosu na broj testiranih isti kao i juče - ispod šest odsto.

Najavila je da će se masovno testiranje nastaviti u cilju daljeg slabljenja virusa i njegove eliminacije iz populacije.

Na pitanje novinara da li postoji komunikacija kriznog štaba i Crkve o broju zaraženih i stanja u vjerskim ustanovama, s obzirom na to da i među monasima ima zaraženih, pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković je odgovorio da se ne iznose podaci o pojedinačnim slučajevima, kao i da ne postoje posebne grupe s kojima krizni štab sarađuje, jer su svi građani jednaki.

Dodaje da sa Crkvom i crkvenim velikodostojnicima postoji svakodnevna komunikacija, kao i sa svima ostalima.