Predrag kon.jpg

Epidemiolog dr Predrag Kon rekao je u emisiji "Oko" na RTS-u da smo, globalno gledano, na početku pandemije, i da je sasvim izvijesno da će se virus vratiti tokom jeseni ili zime.

- Moram da kažem dvije stvari koje će djelovati kontradiktorno. Mi smo na početku pandemije, zato što se to posmatra globalno, završava na sjevernoj hemisferi i prelazi na južnoj, ali će se vratiti", naveo je Kon.

On je istakao da Srbija izlazi iz sedme nedjelje borbe sa virusom korona, što je najteži dio do sada.

- Imamo još tri nedjelje da pratimo situaciju, i poslije dvije nedjelje će virus biti sporadično prisutan, nakon toga bi bilo neobično da ga otkrivamo, ali je moguće. Ono što je sasvim sigurno na osnovu podataka koje sada imamo je da će se virus vratiti na jesen ili zimu - rekao je Kon.

Zamjenik direktora Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" i član Kriznog štaba za suzbijanje kovida-19 dr Darija Kisić Tepavčević smatra da bi drugi talas epidemije mogao da pogodi Srbiju tokom jeseni.

Dr darija kisic tepavcevic2.jpg

Govoreći o početku epidemije, Kisić je navela da su biledvije opcije.

- Prvo, mogli smo da pustimo epidemiju da ide svojim tokom i da ne uvodimo nikakve mjere. U tom slučaju epidemija bi trajala od 6 do 8 nedjelja. Da smo se odlučili za tu opciju umrlo bi više od 100.000 ljudi. Imali bismo ogromne gubitke. Naravno, mi to nismo uradili već smo uveli mjere i spriječili katastrofu - navela je Kisić Tepavčević.